V okviru Nacionalnega centra za dobrobit živali so predstavili rezultate triletnega ciljnega raziskovalnega projekta Reja domačih živali z nadgradnjo dobrobiti živali v skladu z družbenimi zahtevami. Projekt je sofinanciralo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), njegovi rezultati pa bodo pripomogli k izboljšanju zakonodaje o dobrobiti živali.

Med rezultati projekta, ki so ključni za boljše izvajanje zakonodaje, so izpostavili povečanje ozaveščenosti o kompleksnosti koncepta dobrobiti živali in njegovem pomenu za družbo ter gospodarstvo, zlasti pa pregled obsega, oblik in načinov reje ter osvetlitev problemov v Sloveniji. »Ti podatki so ključni, saj nam omogočajo, da razumemo in obravnavamo specifične izzive v Sloveniji,« so poudarili.

Dobrobit živali je večplasten pojem z znanstvenimi, etičnimi, ekonomskimi, kulturnimi, socialnimi, verskimi in političnimi razsežnostmi ter zbuja vedno večje zanimanje civilne družbe. Zaradi aktualnosti problema in velikega pomena dobrega počutja živali za družbo je bil projekt tudi zasnovan. Po besedah vodje projekta prof. dr. Alenke Dovč z Veterinarske fakultete  je bil njegov glavni cilj preučiti obseg, oblike in načine reje za posamezne vrste rejnih živali, ki so v nasprotju s pričakovanimi družbenimi normami in že sprejetimi predpisi. Projekt je vključeval raziskave s področja dobrobiti perutnine (brojlerji, nesnice, purani), prašičev, prežvekovalcev in kopitarjev v rejah ter v klavnicah, vključno s prevozom do klavnic. Pripravljene so bile strokovne podlage in osnutki za spremembo zakonodaje ter smernice dobre živinorejske prakse od hleva do zakola

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gospodarstvo in prehrano