Blaženje naraščajoče podnebne krize zahteva hitro, dobro premišljeno, z dokazi in podatki podprto ter usklajeno ukrepanje. Prav s tem namenom na raziskovalnem inštitutu InnoRenew CoE, skupaj z Agencijo RS za raziskovalno in inovacijsko dejavnost (ARIS) in Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ), proučujejo možnosti in pripravljajo predloge za uporabo Zelene davčne politike, ki bi spodbudila večjo rabo lesa in drugih naravnih materialov iz obnovljivih virov. To bi posledično pospešilo prehod v želeno podnebno nevtralnost.
Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE se je prijavil na razpis agencije ARIS in ministrstva MGTŠ, in uspešno pridobili projekt, v katerem proučujejo možnosti in pripravljajo predloge za znižanje stopnje DDV za izdelke iz lesa ali pretežno iz lesa ter za uvrstitev teh proizvodov v skupine izdelkov, s katerimi si podjetja, ki se odločijo za nakup teh proizvodov kot naložbo, lahko znižajo davčno osnovo. V sklopu projekta raziskujejo tudi možnost za povečanje deleža zneska naložb v opremo in v neopredmetena sredstva (za pridobivanje in predelavo lesa), za katere se lahko uveljavlja znižanje davčne osnove podjetij in za obdavčitev na podlagi analize življenjskega cikla izdelka (LCA).
Pripravljajo torej več scenarijev predelave različnih količin lesa v izdelke. Po teh scenarijih v InnoRenew CoE uporabljajo svoj Model za razporejanje količin lesa za predelavo v lesne izdelke ali skupine izdelkov za izračun potencialnih prihodkov takšne predelave in za pridobivanje informacij o potencialnih prihrankih pri emisijah TGP, ki bi nastal, če bi proizvajali in uporabljali lesne izdelke namesto izdelkov iz drugih materialov.

Vir: InnoRenew CoE