Znani so rezultati zadnjega razpisa, s katerim bo Evropski raziskovalni svet (ERC) 400 raziskovalkam in raziskovalcem na začetku poklicne poti namenil več kot 628 milijonov evrov nepovratnih sredstev (Starting Grants).

Med prejemniki je tudi Lea Rems z Univerze v Ljubljani. Sredstva bodo raziskovalcem, ki so na začetku poklicne poti, pomagala začeti lastne projekte, oblikovati raziskovalne skupine in uresničevati njihove najboljše znanstvene ideje.

Raziskave bodo zajemale številna področja, na primer raziskovanje Venerinega ozračja z namenom preučitve možnosti za bivanje onkraj našega planeta; analiziranje zajedavcev, ki povzročajo malarijo; ali preučevanje uporabe algoritmov za nadzor zaposlenih. Projekti naj bi po ocenah ustvarili 2600 delovnih mest za doktorske študente in postdoktorante ter drugo raziskovalno osebje.

Zmagovalci zadnjega razpisa prihajajo iz 44 držav, svoje projekte pa bodo izvajali na univerzah in raziskovalnih središčih v 24 državah članicah EU in državah, pridruženih programu Obzorje Evropa. Med prejemniki sredstev je delež raziskovalk 43 %, kar je 10 % več kot v prejšnjem razpisu. EU je ustanovila ERC leta 2007, da bi spodbujala vrhunske raziskave v Evropi. ERC vsako leto financira izjemne raziskovalce vseh starosti in nacionalnosti. V obdobju 2021–2027 razpolaga s proračunom v višini 16 milijard evrov.
Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/mex_23_4347

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji