Družba Dravske elektrarne Maribor je konec leta 2022 skupaj s partnerji pričela s podzemnimi deli sanacije neproduktivne vrtine Pg-8 globine približno tri tisoč metrov za potrebe izkoriščanja geotermičnega energetskega potenciala za prvo slovensko – pilotno – geotermično elektrarno v kraju Čentiba v Lendavi. Aprila lani so pričeli z nadzemnimi deli, ki so zajemala gradbena dela ter dela na elektro in strojni inštalaciji.

Po prvotnih načrtih so zagonske teste pilotne geotermične elektrarne načrtovali lansko jesen, vendar se je sanacija vrtine podaljšala, saj so na globini 1.600 metrov naleteli na težave s odstranjevanjem ločilnega dela, česar pred tem ni bilo mogoče predvideti.

V začetku tega meseca so začeli izvajali preizkuse zagona pilotne geotermične elektrarne, ki so pokazali, da elektrarna v tem trenutku ne more trajno obratovati pri dani termični izdatnosti vrtine Pg-8. Izkazalo se je, da termična izdatnost vrtine ni zadostna za zagotavljanje potrebnega pretoka par amonijaka za trajno obratovanje 50 kW pilotne elektrarne. Čeprav so proizvedli prve kWh električne energije, bo konstantno obratovanje v prihodnje mogoče z modifikacijo turbinskega dela opreme. Prihodnji koraki so torej usmerjeni v iskanje rešitev, ki bodo omogočile bolj konstantno delovanje turbine v danih pogojih; v kar jih usmerjajo prvi rezultati pilotno inovativnega projekta.

Vir: DEM