Na reciklažni konferenci je predstavil Strategijo razvoja elektroenergetskega podnebnega sistema Slovenije do leta 2050 mag. Drago Babič, Svet za razvoj SAZU. O proizvodnji iz obnovljivih virov energije je dejal, da je potrebna pospešena izraba sončnega potenciala. Izkoristiti bi morali strešni potencial na domovih, poslovnih stavbah in industrijskih objektih, za namestitev uporabiti degradirana območja in graditi samostoječe elektrarne. Do leta 2030 naj bi v Sloveniji s sončnimi elektrarnami zagotovili 3230 MW energije, z vetrnimi pa 186 MW. Za vetrne elektrarne naj bi bile najboljše lokacije na Veliki gori, na Novokranjskih vrhih, na Senožeških brdih in na Banjšici.

Izdelana geološka karta za vetrne elektrarne, kjer je umeščanje sprejemljivo in hitrejše, usmerja potencialne investitorje. Na takšnih lokacijah je hitrost vetra 4,5 m/s, so zunaj različnih naravovarstvenih območjih in so na višini vsaj 800 m stran od naselij.

Program proizvodnje hidroelektrarn predvideva dokončanje verige HE na spodnji Savi, izgradnjo treh HE na srednji Savi (Suhodol, Trbovlje, Renke) in ČHE Kozjak I in II. Izgradnja druge faze HE na srednji Savi in HE na Muri ni predvidena zaradi negativnih vplivov na biodiverziteto.

(Vir: Gradivo reciklažne konference)