Les, material sedanjosti in prihodnosti – prednosti in izzivi, takšen je naslov priročnika, ki ga bo v okviru založniškega programa Akademije Zelena Slovenija izdala Fit media v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, javno agencijo SPIRIT, podjetji in strokovnimi inštitucijami.

Vsebinsko bo priročnik predstavil, zakaj je les material sedanjosti in prihodnosti, kakšna je kakovost bivanja v leseni stavbi in zakaj uporabljati lesene izdelke, kakšna je potresna odpornost lesenih konstrukcij in kako les reagira v požaru, kako se izvaja uredba o zelenem javnem naročanju in kakšen je življenjski ciklus izdelka.

Priročnik bo informativen, problemski in promocijski. Strokovni prispevki bodo z dejstvi, podatki, raziskavami, tabelami, grafi utemeljevali, katere so prednosti lesa v gradnji in uporabi. Tako bo priročnik že upošteval glavne zahteve Direktive EU o zelenih trditvah, ki naj bi v prihodnje preprečevala zeleno zavajanje. Dodana bo še aktualna informacija o uredbi EU o proizvodih, ki ne povzročajo krčenja gozdov. Uredba namreč preprečuje podjetjem dajanje proizvodov na evropski trg, če niso proizvedeni zakonito in če povzročajo krčenje gozdov.

Priročnik Les, material sedanjosti in prihodnosti bo predvidoma izšel v novembru 2023 v tiskani in e-obliki. S prispevki sodelujejo vse osrednje strokovne inštitucije v Sloveniji.

 Vir: Fit media d.o.o.