Na sejmu Megra v Gornji Radgoni bodo v sredo, 17. aprila govorili o tem, kako je potrebno pri gradnji upoštevati podnebne spremembe. Na dogodku bodo orisane politike, zaveze in ukrepi za zeleni prehod – od povečanja odpornosti stavb do izboljšanja njihove energijske učinkovitosti, rabe obnovljivih virov energije (OVE) in uvajanja krožnosti. Pojasnjena bo zakonodaja s stališča pridobitve upravnih dovoljenj pri posegih v prostor, prenovah stavb in namestitvi OVE naprav na/ob stavbi ter priložnosti in izzivi zelenega prehoda z arhitekturno-prostorskega in inženirskega gledišča.

Predstavljeni bodo finančni mehanizmi Eko sklada in kontaktna točka OVE ter mehanizem za ogljično prilagoditev na mejah EU v skladu z Uredbo EU 956/2023 – CBAM. Na okrogli mizi bodo predstavniki gospodarstva, prejemniki okoljskega certifikata Znak kakovosti v graditeljstvu (znak ZKG), predstavili svoje napredne (tudi inovativne) tehnično-tehnološke rešitve pri zelenem prehodu. V razpravi bo govora o mehanizmih in rešitvah ter poslovnih priložnostih za gospodarstvo, ki bi pospešili zeleni prehod.

Udeležba na dogodku je brezplačna, saj poteka v okviru integralnega projekta LIFE IP CARE4CLIMATE v koordinaciji Ministrstva za okolje, podnebje in energijo. Več informacij o dogodku najdete na spletni strani ZRMK.

 Vir: Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo