Nova raziskava Eurobarometra kaže, da velika večina Evropejcev in Evropejk (93 %) meni, da so podnebne spremembe resen problem, s katerim se sooča svet.

Več kot polovica jih meni, da bi bilo treba prehod na zeleno gospodarstvo pospešiti (58 %) zaradi visokih cen energije in zaskrbljenosti glede oskrbe s plinom po ruski invaziji na Ukrajino. Z gospodarskega vidika se jih 73 % strinja, da stroški škode zaradi podnebnih sprememb znatno presegajo naložbe, potrebne za zeleni prehod. Tri četrtine (75 %) Evropejcev in Evropejk se strinja, da bo ukrepanje na področju podnebja privedlo do inovacij.

Evropski državljani in državljanke občutijo grožnjo podnebnih sprememb tudi v vsakdanjem življenju. V povprečju se jih več kot polovica počuti osebno izpostavljenih okoljskim in podnebnim tveganjem in grožnjam, pri čemer jih tako občuti več kot polovica v sedmih državah članicah, večinoma v južni Evropi, pa tudi na Poljskem in Madžarskem. 84 % Evropejcev in Evropejk se strinja, da bi moralo biti obravnavanje podnebnih sprememb in okoljskih vprašanj prednostna naloga za izboljšanje javnega zdravja, 63 % vprašanih pa se strinja, da imajo lahko priprave na vplive podnebnih sprememb pozitivne rezultate za državljane in državljanke EU.

Evropska komisija je objavila tudi rezultate zadnje raziskave Flash Eurobarometer o zaščiti otrok pred spolno zlorabo na spletu.

Velika večina Evropejcev in Evropejk (73 %) meni, da je spolna zloraba otrok na spletu razširjen ali zelo razširjen problem. Poleg tega se 92 % vprašanih strinja, da so otroci na spletu vse bolj ogroženi. Z vidika odgovornosti zagotovitve zaščite 96 % vprašanih meni, da je možnost odkrivanja zlorabe otrok pomembnejša ali enako pomembna kot pravica do zasebnosti na spletu. Samo 2 % menita, da je pravica do zasebnosti na spletu pomembnejša od možnosti odkrivanja zlorabe otrok.

Širjenje gradiva z otroško pornografijo na spletu in primeri neprimernega navezovanja stikov so se zaskrbljujoče hitro povečali. Večina anketirancev (82 %) se strinja, da orodja, kot je starševski nadzor, ne zadostujejo za varnost otrok na spletu.

Evropejci in Evropejke tudi jasno podpirajo odkrivanje spletne spolne zlorabe otrok prek elektronske pošte, klepeta (87 %) in sporočil, šifriranih od konca do konca (83 %).

Celotni sporočili: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/IP_23_3934

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/mex_23_3963

 

Vir: Evroska komisija, Predstavništvo v Sloveniji