Med Evropskim parlamentom in Svetom EU je bil dosežen dogovor o predlogu Komisije za posodobitev direktive EU o izpostavljenosti azbestu pri delu. Gre za pomemben korak k boljši zaščiti delavcev in delavk pred tveganji zaradi izpostavljenosti azbestu. Predlog je del celovitega pristopa Komisije za boljšo zaščito ljudi in okolja pred azbestom ter prihodnost brez azbesta.

Azbest je zelo nevarna snov, ki povzroča raka. Še vedno je prisoten v številnih naših stavbah ter povzroča premnoge smrti v EU, ki bi se jim bilo mogoče izogniti. V skladu s političnim dogovorom in najnovejšimi znanstvenimi dokazi bodo nova pravila zagotovila, da pri delu nihče ni izpostavljen koncentraciji več kot 0,01 azbestnih vlaken na kubični centimeter (vl/cm³). Gre za 10-krat nižjo vrednost od prejšnje mejne vrednosti za izpostavljenost azbestu.

V EU azbesta sicer ni več mogoče proizvajati ali uporabljati, vendar njegova uporaba v stavbah pred mnogimi leti še danes povzroča težave. V Evropi vsako leto terja okoli 88.000 življenj. Revidirana direktiva vsebuje strožje obveznosti za boljšo zaščito delavcev v času, ko začenjamo val prenove stavb za izpolnitev naših podnebnih zavez.

 Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji