Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja s Šolskega centra Celje se je jeseni v okviru programa Ekošola pridružila največjemu mednarodnemu dogodku z naslovom »Čas se izTEKa – podnebni tek« (Running Out of Time – RooT 2022) s skupnim ciljem: ukrepati za podnebje, proti podnebnim spremembam, za ohranjanje biotske pestrosti in naravnih virov.

Na tisoče tekačev, kolesarjev in mornarjev se je pripravljalo na rekordno štafeto. Ti so skozi 7.767 kilometrsko etapo, ki je potekala skozi 18 držav, tudi po Sloveniji, predali štafetno palico, ki vsebuje podnebno sporočilo mladih svetovnim voditeljem na konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah.

Podnebna štafeta je začela svojo pot v Glasgowu na Škotskem konec septembra in se je zaključila 6. novembra 2022 v Sharm El Sheikhu v Egiptu, ob začetku Podnebne konference.

Z namenom, da se tudi na Srednji šoli za gradbeništvo in varovanje okolja obeleži ta dogodek, so v sredo, 19. oktobra 2022, organizirali 1. podnebni tek. Organizatorji dogodka so bili: dijaka Mark Filip Mlakar in Luka Skok iz 4. b ter mentorice Alenka Lah Kalan, Janja Čuvan in Slavica Volčanjšek. V sklopu Podnebnega teka Running Out of Time pa je na šoli potekalo tudi več spremljevalnih aktivnosti.

Vsak razred je izdelal svojo štafetno palico s podnebnim sporočilom. Gradbeniki so izdelali štafetno palico iz odpadnega gradbenega materiala, okoljevarstveniki iz različnih odpadnih materialov. Po uporabi so se palice lahko ponovno uporabile, reciklirale ali termično izrabile. Dijaki so bili skupaj s svojimi razredniki pri svojem delu zelo izvirni in kreativni. Tako je nastalo kar 15 štafetnih palic iz različnih odpadnih materialov in prav toliko zelo zanimivih podnebnih sporočil. Izmed vseh štafetnih palic in podnebnih sporočil je nato strokovna komisija (sestavljena iz profesorjev in dijakov) izbrala najboljšo štafetno palico in najboljše podnebno sporočilo šole. Nagrada za najboljšo štafetno palico je bil pokal, narejen v šolskih delavnicah pod mentorstvom Andreja Hrastnika. Podelil ga je ravnatelj šole Arnold Ledl.

Štafetne palice
Štafetne palice

Podnebni tek je potekal ob Savinjskem nabrežju. Trasa je bila dolga približno 1,5 km. Vsak razred je določil 4 predstavnike, ki so štafetni tek odtekli s svojo izdelano palico. Ostali dijaki in profesorji so ob poti spremljali tekače ob bučnem navijanju. Poleg podelitve nagrade za prvo mesto v teku so podelili tudi nagrado za najbolj domiselno podnebno sporočilo: »Ponovno porabimo tisto, kar se zrabi, da se riba ne zadavi!«. Naslednji dan so na šolskem hodniku pripravili tudi razstavo o dnevu šolskega podnebnega teka.

Razstava o dnevu šolskega podnebnega teka
Razstava o dnevu šolskega podnebnega teka

V sklopu spremljevalnih aktivnosti dogodka so si konec oktobra ogledali tudi dva dokumentarna filma. Angleški film v režiji Serene Davies Podnebne spremembe – dejstva je nastal po naročilu BBC in ga vodi sir David Attenbarough. Film je poglobljen pregled znanstvenih teorij o podnebnih spremembah. Danski film O podnebnem planetu Jesperja Theilgaarda pa prikazuje, kako je podnebje odvisno od zapletenega ravnovesja. Ogled filmov je organiziralo mariborsko Ekološko-kulturno društvo za boljši svet v sodelovanju z Združenjem Epeka, so.p., slovenskim koordinatorjem EU Youth Cinema: Green Deal. Tako so sodelovali tudi v projektu EU Youth Cinema: Green Deal (EU Youth Cinema: energetika in podnebje), ki se izvaja v več evropskih državah. Nagovarja predvsem mlado filmsko občinstvo. S skrbno izbranimi filmi želi prispevati k vrednotenju in razumevanju Zelenega dogovora Evropske unije.

Pripravila dijaka: Luka Skok in Mark Filip Mlakar, 4. b

Mentorice: Alenka Lah Kalan, Janja Čuvan in Slavica Volčanjšek

 

Vir: Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja