Na Ekonomski fakulteti je v okviru Trajnostnega tedna potekala Podnebna kavarna na temo Spoštujmo hrano, spoštujmo planet. Gosti kavarne so bili Lenka Puh (Mini tovarna), Adnan Šupuk in Amela Korlat (ALMS.si) ter Anka Peljhan (projekt Kuhnapato), katere združuje to, da imajo za cilj zmanjšati količino hrane, ki konča v smeteh.

V Sloveniji po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije namreč 47 odstotkov vse hrane, ki konča v smeteh, povzročimo v gospodinjstvih, dodatnih 37 odstotkov v gostinstvu, 9 odstotkov v trgovinski dejavnosti ter v proizvodnji preostalih 7 odstotkov. Kaj pa lahko naredimo doma, da bomo s hrano ravnali bolj odgovorno?

Rezultati raziskave na podlagi kuhinjskih dnevnikov odpadne hrane, ki so jo izvedli na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE, so pokazali, da skoraj tretjino hrane (30 odstotkov) zavržemo zato, ker je pokvarjena. Malo manj kot tretjino je konča v smeteh zaradi pretečenega roka uporabe, skoraj četrtino, ker smo pripravili preveč hrane. Imenovalec teh razlogov je skupen – nakup ali priprava neustrezne količine hrane ali bolje rečeno, nenačrtovana poraba hrane.

S hrano preudarno ravnajo tudi učenci iz več kot 100 osnovnih šol, ki so vključeni v projekt Kuhnapato.si, katerega vodja je Anka Peljhan. V okviru projekta organizirajo kuharske delavnice za otroke v obliki interesnih dejavnosti ali krožkov, kot nujno dopolnilo gospodinjstvu, katerega imajo osnovnošolci zgolj v šestem razredu. Peljhanova prisega na zmernost in v prvi vrsti za manj hrane, ki konča v smeteh, svetuje: »Vzemi, kar potrebuješ in nikoli ne hodi lačen v trgovino.«

Zmanjševanje količine odpadne hrane je le ena od tem, ki jih obravnavajo Podnebne kavarne, ki so organizirane v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE. Z občinstvom razpravljajo strokovno podkovani predavatelji s področij trajnostna mobilnost, nizkoogljična družba, trajnostna gradnja in učinkovita raba energije, zeleno javno naročanje, odpadna hrana ter trajnostna raba zemljišč.

Podnebna kavarna pride kamorkoli je povabljena, navadno pa jo gostijo na šolah, v knjižnicah, kulturnih domovih ali ob robu sejmov. Želite, da Podnebna kavarna pride tudi k vam? Oglasite se na info@samo1planet.si.

Vir: MOPE