Že drugo leto zapored so podelili nagrade za najboljše inventivne rešitve na področju krožnega gospodarstva. Na razpis za najboljše inventivne rešitve na področju krožnega gospodarstva za leto 2023 je prispelo 27 inventivnih rešitev, kar pomeni, da se je zanimanje podjetij in raziskovalnih institucij več kot podvojilo (na razpis za leto 2022 je skupno prispelo 12 inventivnih rešitev).

»Cilj razpisa je uveljavljanje in podpora razvojno-inovacijski dejavnosti v Sloveniji. Takšen porast števila prijavljenih inventivnih rešitev kaže tako na močno razvojno in inovativno dejavnost slovenskega gospodarskega in raziskovalnega sektorja na področju krožnega gospodarstva kot na izrazito potrebo po nadaljnjem razvoju tovrstnih invencij v inovacije in dejanski prenos v prakso,« je izpostavlja Nina Meglič,  koordinatorka SRIP – Krožno gospodarstvo.

Štiričlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljali dr. Martin Ocepek, direktor razvoja Umetne smole v podjetju Helios TBLUS, kot predsednik komisije in dr. Zorka Novak Pintarič, redna profesorica na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo na Univerzi v Mariboru, Marko Hren, vodja sektorja za koordinacijo pametne specializacije na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj ter mag. Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice, kot člani strokovne komisije, so letos priznanja podelili v štirih kategorijah. Med 27 različnimi inventivnimi rešitvami, ki jih je na razpis prijavilo 27 podjetji in raziskovalnih institucij, so podelili 2 zlati, 13 srebrnih in 7 bronastih priznanj za najboljše inventivne rešitve ter 5 priznanj za razvojno dejavnost na področju krožnega gospodarstva.

Zlato priznanje za najboljše inventivne rešitve na področju krožnega gospodarstva je prejelo podjetje Impol 2000 d.d. za razvoj tehnologije pridobivanja ogljično nevtralnega primarnega magnezija z nizkocenovnim procesom aluminotermične redukcije magnezijevega oksida. Podjetje Envit, okoljske tehnologije in inženiring, pa za ReSoil® – trajnostna remediacija s težkimi kovinami onesnaženih tal.

Vir: SRIP Krožno gospodarstvo