V družbi Goodyear so v sodelovanju s Citroënom za njegovo vozilo oli razvili posebno pnevmatiko, ki predstavlja pomemben korak proti zeleni prihodnosti. Zmes za tekalno oziroma zunanjo plast pnevmatike je namreč skoraj v celoti izdelana iz trajnostnih ali recikliranih materialov.

Napredno tekalno plast sestavljajo sončnična olja in borova smola, ki nadomeščajo olja na osnovi nafte, naravni kavčuk drevesa Hevea brasiliensis pa predstavlja zamenjavo za sintetični kavčuk na osnovi nafte. Za njegovo pridobivanje se uporabljajo metode odgovornega kmetovanja in gojenja. Silika, ki je del tekalne palsti, je iz pepela riževih plev in je stranski produkt predelave riža ter zmanjšuje količine odpadkov, ki pristanejo na odlagališčih.

Trajnostno naravo pnevmatike Eagle GO dodatno nadgrajuje njen obnovitveni potencial, saj je tekalno plast mogoče kar dvakrat obnoviti, kar omogoča do 500.000 prevoženih kilometrov. Konceptna pnevmatika v tej fazi sicer še ni namenjena množični proizvodnji, predstavlja pa izjemno priložnost za nadaljnje raziskave in razvoj revolucionarnih tehnologij. Video o konceptni pnevmatiki Goodyear Eagle GO si lahko ogledate na tej povezavi.

Vir: Goodyear Slovenija