REPowerEU je predlog Evropske komisije iz maja 2022, ki »načrtuje, da bi Evropa postala neodvisna od ruskih fosilnih goriv že pred letom 2030«. Gre za vlaganje v obnovljive vire, med katerimi pomemben vir predstavlja sončna energija. V zadnjem desetletju se je svetovna zmogljivost sončnih fotovoltaičnih (PV) sistemov eksponentno povečala. V grajenem okolju so fotovoltaični sistemi lahko integrirani v stavbo (building integrated PV (BIPV)) ali stavbi dodani naknadno (building applied PV (BAPV)). Ti sistemi segajo od hišnih gospodinjskih naprav z nekaj kilovati (kW) do komercialnih naprav s proizvodno zmogljivostjo, merjeno v megavatih (MW).

Z omenjeno analizo je bilo ugotovljeno, da je 51 % požarov povezanih s fotovoltaičnim sistemom povzročila okvara ene od električnih komponent. Med temi so bili najpogostejši viri vžiga inverterji, priključki in izolatorji, ki so bili odgovorni za 11 %, 12 % in 14 % vseh požarov. Vse tri vrste komponent so bile podvržene človeškim napakam, saj nepravilnosti pri vgradnji pogosto povzročijo poškodbo ali okvaro komponente, zaradi česar kasneje pride do požara. To se ujema tudi z nedavno kvantifikacijo tveganj v PV sistemih, ki jo je objavila Mednarodna agencija za energijo.

Glede na to, da obstajajo pomembni izzivi v zvezi s požarno varnostjo PV sistemov v grajenem okolju, obstaja nekaj pomislekov v zvezi z načrtom REPowerEU. Cilj dela programa, ki je namenjen pobudi za sončno energijo, je omogočiti pospešitev uporabe PV sistemov v grajenem okolju s podvojitvijo trenutne zmogljivosti na 320 GW do leta 2025 in na približno 600 GW do leta 2030. Evropska komisija namerava to omogočiti

  • z omejitvijo trajanja postopka pridobivanja dovoljenj za namestitev fotovoltaičnih sistemov na tri mesece,
  • s sprejetjem ustreznih določb, ki bodo zagotovile, da bodo vse nove stavbe “pripravljene na sončno energijo”, in
  • z uvedbo obvezne uporabe sončne energije na strehah vseh novih javnih in poslovnih stavb od leta 2025 ter vseh obstoječih javnih in poslovnih stavb od leta 2027 dalje. Oboje velja le za strehe z uporabno površino nad 250 m2.

V primerjavi s študijo o pogostosti požarov (29 požarov/GW/leto), ki je bila v veliki meri podprta s podatki iz Italije v obdobju od leta 2009 do 2015, lahko pričakujemo veliko požarov ob izvajanju pobude za sončno energijo. Z enostavnim pomnoževanjem lahko namreč grobo ocenimo, da bo v EU leta 2025 prišlo do 9.280 požarov, povezanih s fotovoltaiko, leta 2030 pa do 17.400 požarov. Glede na hitrost, ki jo REPowerEU predvideva za nove namestitve, je to število pogostosti morda celo konzervativno. Dodatna skrb je, da bo ta zahteva veljala za vse stavbe. Podatkov in eksperimentalnega znanja za fotovoltaične sisteme, nameščene na primer na lesenih stavbah, pa je zelo malo.

Vir: Zavod za gradbeništvo Slovenije (ZAG), projekt FRISSBE