Evropska komisija je sprejela okrepljeno direktivo o energetski učinkovitosti stavb, ki je še en mejnik evropskega zelenega dogovora. Novi predpisi določajo okvir za države članice za zmanjšanje emisij in porabe energije v stavbah po vsej EU, od domov in delovnih mest do šol, bolnišnic in drugih javnih stavb. To bo pripomoglo k izboljšanju zdravja in kakovosti življenja ljudi.

Revidirana direktiva določa ambiciozne cilje za zmanjšanje skupne porabe energije v stavbah po vsej EU ob upoštevanju nacionalnih posebnosti. Povečala bo povpraševanje po čistih tehnologijah v Evropi ter ustvarila delovna mesta, naložbe in rast.

Direktiva bo tudi povečala energetsko neodvisnost Evrope v skladu z načrtom REPowerEU z zmanjšanjem uporabe uvoženih fosilnih goriv. »Ničelne emisije« bodo standard za nove stavbe, fosilna goriva pa bodo postopoma opuščena iz ogrevanja v stavbah in nadomeščena z obnovljivimi viri energije, zlasti sončno energijo. Določbe o predhodnem polaganju kablov in o polnilnih postajah za električna vozila bodo prav tako spodbudile uvajanje trajnostne mobilnosti.

Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/IP_24_1965

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji