Ponovno rekordna vlaganja v napredne okoljske rešitve in obsežno pridobivanje novih znanj zaposlenih sta ključna učinka Novartisovega upravljanja trajnostnih vidikov poslovanja v preteklem letu, predstavljenih v objavljenem Poročilu o trajnostnem razvoju družbe Lek d.d. za leto 2022.    

Izstopajo visoke naložbe v znanje in rekordne v okoljske projekte

  • Največ v zadnjem desetletju, 10,5 milijona evrov, je Novartis v Sloveniji v preteklem letu vložil v varovanje okolja.
  • Z aktivnim energetskim menedžmentom je porabo energije zmanjšal za 3,4 %, skupne emisije toplogrednih plinov za 4,4 %.
  • Uvajanje novih izdelkov in povečani obseg števila zaposlenih (indeks 107) se zaradi nabora ukrepov nista odrazila v rasti porabe vode, ta je bila višja za 1,1 %.
  • Zaposleni so se izobraževali 74,2 ure, kar je občutno nad povprečjem domačega gospodarstva.

»Znanje je odločujoči dejavnik našega ustvarjanja vrednosti za deležnike. Ponosni smo, da se naši zaposleni povprečno izobražujejo več kot devet dni na leto in s tem precej več, kot je povprečje v podjetjih. Naložbe v znanje zaposlenih se obrestujejo tako podjetju kot družbi, odražajo se v zdravilih vrhunske kakovosti ter večji dostopnosti zdravljenja za bolnike. Volumen proizvodnje tako že vrsto let ni pokazatelj njene rasti, ključna je dodana vrednost, ki jo prispevajo visoko izobraženi sodelavci ob pomoči naprednih tehnologij,« je povedal Robert Ljoljo, predsednik uprave Leka, ter ob tem opozoril na razvejano in uspešno sodelovanje z domačimi znanstvenoraziskovalnimi ustanovami.

Vir: Lek farmacevtska družba d.d.