Na razpis za izboljšanje letalske povezljivosti Slovenije se je prijavil letalski prevoznik AirBaltic, ki namerava vzpostaviti novo letalsko progo Ljubljana – Riga – Ljubljana, v poletni sezoni letenja 2024. Komisija za dodelitev pomoči, ki je vodila postopek razpisa, bo preverila, ali omenjeni letalski prevoznik izpolnjuje vse potrebne pogoje za dodelitev pomoči. Ministrstvo je sicer že sklenilo pogodbo s prevoznikom Luxair, ki bo zagotavljal neposredno letalsko progo Luksemburg – Ljubljana – Luksemburg dvakrat tedensko v obdobju od 14. 9. 2023 do 14. 9. 2025.

Stanje letalske povezljivosti Slovenije je v primerjavi z okrevanjem letalskega prometa drugod po svetu še vedno izjemno slabo. Slovenija po pandemiji še vedno močno zaostaja za vsemi državami, z izjemo Belorusije, katere zračni prostor je prizadet zaradi vojne v bližnji Ukrajini in sankcij, dosegamo najslabšo stopnjo okrevanja. Posebej zaskrbljujoče je, da se ta razkorak glede na druge države še stopnjuje.

Podatki za mesec junij 2023 kažejo, da je bilo potnikov z letališča Jožeta Pučnika v Ljubljani 31.9% manj kot leta 2019, število potnikov v prvi polovici leta 2023 pa kar za 37,7 % manjše od enakega obdobja leta 2019. Kljub temu, da so se določene proge obnovile, se te žal niso obnovile v ustrezni frekvenci tedenskega števila letov in z ustreznimi urniki. Tudi cene letalskih vozovnic so zaradi monopolnega položaja prevoznikov na progah iz Ljubljane in premajhne ponudbe razpoložljivih sedežev nadpovprečno visoke.

Vir: Ministrstvo za infrastrukturo