Predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar je podelila nagrado zlata čebela 2023. Nagrada je bila podeljena že tretjič, letos za področje raziskav o čebelah in drugih opraševalcih. Komisijo za podelitev nagrade je med 12 kandidati najbolj prepričal dr. Slobodan Davidović iz Srbije. Nagrada se podeljuje že tretje leto, s čimer se zaključuje prvo triletje področij, za katera Republika Slovenija podeljuje nagrado.

Dobitnik nagrade dr. Slobodan Davidović je v nagovoru izpostavil: »Zelo sem vesel nagrade, ki bo projektu dala dodatno moč. Dokazali smo, da je projekt zelo dober in upam, da bo prispeval k ohranjanju čebel in ostalih divjih opraševalcev.« V ožjem izboru za nagrado sta bila tudi mag. Pau Enric Serra Marin iz Španije in grška raziskovalka prof. dr. Fani Hatjina.

Nagrajenec bo poleg skulpture in plakete prejel tudi finančno nagrado v višini 28.000 evrov. Nagrado zlata čebela je po kreativni zasnovi, izbrani na javnem anonimnem natečaju, izdelal Urh Wiegele. Skulptura nagrade je parafraza čebeljega življenja – njenega vsakokratnega izleta in vrnitve v panj, ki z neskončno majhnimi dejanji opravlja neskončno velike naloge. Tako skulptura izraža neposredno povezavo med čebelo ter dejanji prejemnika nagrade.

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano