Evropski parlament, Svet in Komisija so se v medinstitucionalnem sporazumu iz decembra 2021 dogovorili, da si bodo prizadevali za uvedbo zadostnih novih virov lastnih sredstev za vračila v sklopu NextGenerationEU.

Komisija je kot prispevek k odplačevanju komponente nepovratnih sredstev v okviru instrumenta NextGenerationEU decembra 2021 zato predlagala tri nove vire prihodkov za proračun EU. Ta predlog bi prispeval tudi k financiranju Socialnega sklada za podnebje, katerega cilj je zagotoviti, da pri prehodu na razogljičeno gospodarstvo nihče ne bo zapostavljen.

Komisija je 20. junija 2023 dopolnila predlog za naslednjo generacijo virov lastnih sredstev. Končni sveženj vključuje nov začasni statistični vir lastnih sredstev, ki temelji na dobičku podjetij. Po političnem dogovoru o svežnju »Pripravljeni na 55«, katerega namen je zagotoviti, da politike EU prispevajo k podnebni nevtralnosti naše celine, je Komisija v primerjavi s prvotnimi predlogi iz decembra 2021 tudi prilagodila predloga o virih lastnih sredstev, ki temeljita na sistemu trgovanja z emisijami (ETS) in mehanizmu za ogljično prilagoditev na mejah (CBAM).

– Vir lastnih sredstev iz naslova trgovanja z emisijami

– Vir lastnih sredstev iz naslova mehanizma za ogljično prilagoditev na mejah

– Začasni statistični vir lastnih sredstev, ki temelji na dobičku podjetij

Poleg tega se ohrani lastni vir sredstev iz naslova deleža preostalega dobička multinacionalnih družb, ki bo prerazporejen državam članicam EU v skladu z dogovorom OECD/G20 o prerazporeditvi pravic do obdavčitve (»prvi steber«). Komisija sodeluje z Evropskim parlamentom in državami članicami EU v Svetu za hitro odobritev novih virov prihodkov.

Sedanji glavni trije viri prihodkov za proračun EU za obdobje 2021–2027 so carine, prispevki iz naslova davka na dodano vrednost (DDV), ki ga pobirajo države članice, in neposredni prispevki držav EU, imenovani tudi prispevki, ki temeljijo na bruto nacionalnem dohodku (BND). Od 1. januarja 2021 je nov vir prihodkov za proračun EU prispevek iz naslova nereciklirane odpadne plastične embalaže..

 Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Slovenije