Aprila je Svetovna banka po nekaj letih premora (pandemija Covid-19) ponovno objavila logistični indeks učinkovitosti (LPI). Kot pravijo soustvarjalci poročila, naj bi LPI državam pomagal pri ugotavljanju priložnosti za izboljšave in povečanje konkurenčnosti njihove logistike.

Kje je Slovenija glede na LPI? Po posameznih merjenih indikatorjih, v primerjavi s poročilom 2018, nismo bistveno slabši, a nas je na skupni lestvici kar nekaj držav prehitelo. Kje so naše priložnosti? Delamo v pravi smeri, a moramo biti odločnejši, pogumnejši in si postaviti vizijo, kje in kako želimo pozicionirati Slovenijo na logističnem zemljevidu. In to vizijo želijo sooblikovati tudi v Slovenskem logističnem združenju.
V “logistične” politike je treba vključevati naložbe v infrastrukturo, digitalne tehnologije, spodbujati trajnostne logistike in investicije v energetsko učinkovita skladišča.

Kot spodbuda za drzne korake v nove logistične projekte so v Slovenskem logističnem združenju lani prvič objavili razpis za “logistični projekt leta”. Zmagovalec, podjetje CargoX in njihov projekt “NAFEZA”, tako letos kandidira za evropsko nagrado ELA Award 2023. Zmagovalca bo Evropsko logistično združenje (ELA) razglasilo 12. decembra 2023 v Parizu.
Tudi letos iščejo nove, odlične projekte. Iščejo državnega prvaka za leto 2022, ki bo avtomatično uvrščen v evropsko ligo prvakov 2024. Rok za oddajo prijave za “logistični projekt 2022” se izteče v petek, 8. septembra 2023.

Vir: Slovensko logistično združenje