Ministri so na zasedanju Sveta EU dosegli politični dogovor glede podaljšanja uredbe o zmanjšanju porabe plina. Uredbo bi po predlogu Evropske komisije podaljšali do marca 2024, pri tem pa zadnji predlog predvideva začasno izjemo za Slovenijo. V skladu z zasledovanjem podnebnih ciljev bi namreč pri oskrbi z daljinskim ogrevanjem v Ljubljani premog v veliki meri zamenjali s plinom. “Dosežena izjema je za nas izrednega pomena,” je ob robu zasedanja dejal minister Bojan Kumer. Slovenija je sicer podprla podaljšanje uredbe do marca 2024.
Na zasedanju so ministri razpravljajo tudi o reformi trga z električno energijo, da bi se zmanjšal vpliv plina na končne cene električne energije, še posebej v negotovih časih. Pomembna tema je tudi plinski paket, namenjen razogljičenju sistema zemeljskega plina in prihodnjemu razvoju vodikovega trga. Slovenija podpira sprejem splošnega pristopa, saj podpira vključitev obnovljivih plinov, nizkogljičnih plinov in vodika v sistem regulacije plinskega trga. Pri tem pa se zavzema za ustrezno vlogo nizkoogljičnega vodika pri doseganju ciljev razogljjičenja.

Ministri so na zasedanju govorili tudi o krepitvi vloge obnovljivih virov energije in zelenem prehodu oziroma razogljičenju, pri čemer Slovenija s snovanjem zakonodaje v zadnjih šestih mesecih že stopa v pravo smer. Ministri so potrdili tudi nove cilje zmanjšanja izpustov CO2 za nova osebna in lahka gospodarska vozila.
Minister Kumer se je udeležil tudi neformalnega srečanja ministrov podobno mislečih držav za jedrsko energijo, kjer so po razpravi sprejeli skupno izjavo za javnost. Poudarili so potrebo po razvoju industrijskega in finančnega okvira za podporo jedrskim tehnologijam ter krepitev nadaljnjega sodelovanja z namenom lažjega in hitrejšega spodbujanja teh tehnologij ter zagotavljanja večje varnosti njihove uporabe.

(Vir: MOPE)