Mednarodna noč netopirjev (MNN) poteka vsako leto zadnji konec tedna v avgustu že od leta 1997. Pri letošnjem je sodelovalo že več kot 30 držav.

Ministrstvo za naravne vire in prostor ozavešča javnost o biologiji, pomenu in varstvu netopirjev ter njihovih habitatov preko različnih aktivnosti, kot so predavanja, razstave in vodeni sprehodi s poslušanjem ter opazovanjem netopirjev. Netopirjev je na svetu več kot 1400 vrst in so za glodavci po vrstni pestrosti najbolj pestra skupina sesalcev. So tudi edina vrsta letečih sesalcev. V Evropi živi preko 40 vrst, v Sloveniji pa trenutno 30. Netopirji imajo pomembno vlogo v vseh ekosistemih. Mnogi so žužkojedi in ob prehranjevanju pojedo tudi vrste žuželk, ki so škodljivci na poljščinah ali drugih nasadih. So pomembni rastlinski opraševalci in imajo pomembno vlogo pri obnavljanju tropskih gozdov.

V Sloveniji dogodke  ob Mednarodni noči netopirjev, organizira in koordinira Slovensko društvo za preučevanje in varstvo netopirjev. Dogodki potekajo do  15. 9. 2023.

Vir: MNVP