Lidl Slovenija je z marcem na vseh svojih lastniških lokacijah prešel na 100-odstotno zeleno elektriko. Gre za korak k uresničevanju podnebne strategije s konkretnimi podnebnimi cilji, ki se ravnajo po metodologiji pobude Science Based Targets, ki temelji na znanstveno utemeljenih podnebnih ciljih. V letu 2022 bodo nadaljevali z gradnjo sončnih elektrarn na strehah svojih trgovin – zgradili bodo dodatnih 10 sončnih elektrarn. Do sedaj je s sončnimi elektrarnami opremljenih 13 Lidlovih trgovin v Sloveniji in streha logističnega centra v Arji vasi.

Kot del Skupine Schwarz je tudi Lidl Slovenija na podlagi izmerjenega zdajšnjega ogljičnega odtisa oblikoval konkretne cilje in ukrepe, ki vodijo v zmanjševanje izpustov CO₂ pri delovanju podjetja. V skladu s svojo podnebno strategijo bodo sledili principu, da se bodo nastanku izpustov najprej poskušali v največji meri izogniti oziroma jih zmanjšati. Šele če to ne bo mogoče, bodo uporabili ukrep kompenziranja.

Ambiciozni načrt za doseganje zastavljenih podnebnih ciljev poleg neposrednih izpustov pri njihovem delovanju vključuje tudi posredne izpuste, ki nastajajo v nabavni verigi dodane vrednosti. Zato želijo tudi svoje dobavitelje motivirati za zmanjšanje izpustov. Dobavitelje, ki so odgovorni za nastanek 75 % z izdelki povezanih izpustov, bodo v Skupini Lidl spodbudili, da si do leta 2026 postavijo lasten podnebni cilj po merilih pobude Science Based Targets.

Med projekti, ki so v skladu s ciljem zmanjševanja toplogrednih izpustov, je tudi dolgoletna zaveza, da stalno optimizira in skrbi za čim manj zavržene hrane iz svojih trgovin. Lotili so se tudi uvajanja ogljično nevtralnih izdelkov v svojo ponudbo: prvi korak so veganski izdelki lastne blagovne znamke Vemondo.

V podporo ambicioznim ukrepom v smeri zmanjševanja svojega ogljičnega odtisa je Lidl Slovenija sklenil tudi sodelovanje s CER (Partnerstvom za trajnostno gospodarstvo) in obenem pristopil k pridobitvi priznanja »Green Star« za uspešnost na poti zelene preobrazbe, ki ga je razvilo to partnerstvo.

Vir: Lidl Slovenija