Danes družba Kostak skrbi za odvoz odpadkov iz 10.000 gospodinjstev in 1.000 podjetij v mestni občini Krško in občini Kostanjevica na Krki. S pitno vodo oskrbuje 25.000 uporabnikov in upravlja z 860 km vodovodnega omrežja. Vzdržuje 200 km kanalizacijskega omrežja in 800 km cest. Z izvajanjem številnih gradbenih projektov je razširila svoje tržne dejavnosti, ki v podjetju predstavljajo že skoraj 90 % prihodkov od prodaje. V zadnjih desetih letih je vodilno podjetje za obdelavo odpadkov in proizvodnjo alternativnih goriv v Sloveniji, znanje s področja ravnanja s komunalnimi in industrijskimi odpadki pa prenaša tudi v tujino.

Miljenko Muha, predsednik uprave, ob jubileju poudarja razvoj podjetja od začetnih 12 zaposlenih do današnjih preko 700, kot tudi širitev na tujih trgih in velike investicije v razvoj. Trdnost podjetja temelji na tradiciji, vztrajnosti in drznosti ter zadovoljnih delavcih kot ključnega dejavnika uspeha.

Podjetje Kostak se uvršča med največje zaposlovalce v Posavju in najhitreje rastoče skupine v Sloveniji, dejavnosti pa izvaja tudi na Hrvaškem, v Srbiji in Nemčiji. Letos so na nekdanjem odlagališču v Spodnjem Starem Gradu postavili sončno elektrarno skupne moči do 2 MW, od katere je prva polovica v fazi priključevanja, druga polovica pa bo priključena spomladi 2024. V teku je izgradnja novega Centra za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad, ki bo zgrajen jeseni 2024. Lastna investicija skupine Kostak v višini 28,3 mio EUR je izgradnja najmodernejšega centra za obdelavo odpadkov, ki bo omogočila sodobno in kakovostno izvajanje dejavnosti obdelave odpadkov, skladno s smernicami evropskih direktiv. V Ljubljani je pravkar zaključena izgradnja stanovanjskega kompleksa Šmartinska ploščad I. s 157 stanovanji, štirimi poslovnimi prostori in pripadajočimi parkirnimi mesti, gradi pa se tudi že novi stanovanjski kompleks Šmartinska ploščad II. z 91 stanovanji. V Krškem družba Kostak za Mestno občino Krško gradi večstanovanjski objekt z neprofitnimi stanovanji. Skrb za okolje pa je bistveni del poslanstva družbe.

Vir: E-Posavje