Komisija je sprejela večletna delovna programa, v katerih je določila specifične cilje in tematska področja iz programa za digitalno Evropo, ki bodo za obdobje 2023–2024 prejela sredstva v višini skoraj 1,3 milijarde evrov. Program za digitalno Evropo je program financiranja EU za krepitev tehnološke suverenosti Evrope in trženje digitalnih rešitev v korist državljanov, javnih uprav in podjetij. 909,5 milijona evrov bo namenjeno glavnemu delovnemu programu, ki zajema uvajanje projektov, pri katerih se uporabljajo digitalne tehnologije, kot so superračunalniki, podatki, umetna inteligenca, računalništvo v oblaku ter napredna digitalna znanja in spretnosti. Ti projekti bodo prinesli oprijemljive koristi inovacijskim ekosistemom, malim in srednjim podjetjem, mestom, javnim storitvam in okolju.

Drugi delovni program se osredotoča na kibernetsko varnost, in sicer bo 375 milijonov evrov namenjeno krepitvi skupne odpornosti EU na kibernetske grožnje. Ta ukrep bo izvajal Evropski kompetenčni center za kibernetsko varnost. Pri večini projektov bo za izvajanje teh delovnih programov potrebno sofinanciranje iz drugih virov v višini 50 % stroškov projekta. To pomeni, da bo skupni znesek naložb, ki bodo mobilizirane, skoraj dvakrat večji od zneska iz sredstev EU.

Prvi razpisi za ta delovna programa bodo objavljeni letos spomladi, drugi pa bodo objavljeni po poletju. Razpisi bodo odprti za podjetja, javne uprave in druge subjekte iz držav članic EU, držav Efte/EGP in držav, pridruženih programu za digitalno Evropo.

Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/mex_23_1901

(Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji)