Evropska komisija je predstavila zakonodajni predlog, ki bo invalidom olajšal uveljavljanje pravice do prostega gibanja, saj jim bo zagotovil enakopravno koriščenje posebnih pogojev, prednostne obravnave in pravic v zvezi s parkiranjem med obiskom v drugi državi članici. Predlog uvaja standardizirano evropsko kartico ugodnosti za invalide in nadgrajuje sedanjo evropsko parkirno karto za invalide. Obe bosta priznani po vsej EU.

Evropska kartica ugodnosti za invalide bo po vsej EU priznana kot dokaz o invalidnosti, s čimer bo zagotavljala enako možnost koriščenja posebnih pogojev in prednostne obravnave pri uporabi javnih in zasebnih storitev, kot so prevoz, kulturne prireditve, muzeji, centri za prostočasne in športne dejavnosti ali zabaviščni parki. Evropske kartice, ki bodo dopolnjevale obstoječe nacionalne kartice ali potrdila, bodo izdajali pristojni nacionalni organi. Za številne invalide je prevoz z osebnim avtomobilom še vedno najboljša ali celo edina možnost potovanja in neodvisnega gibanja, ki jim daje samostojnost. Predlagana nadgradnja sedanje evropske parkirne karte bo invalidom omogočila dostop do parkirnih pravic, ki so na voljo v drugi državi članici. Evropska parkirna karta bo imela zavezujočo enotno obliko, ki bo nadomestila nacionalne parkirne karte za invalide in bo priznana po vsej EU.

»Pravice invalidov se ne smejo ustaviti na nacionalnih mejah. Evropska kartica ugodnosti za invalide in nadgrajena evropska parkirna karta bi morali olajšati njihova potovanja. Verjamem, da bosta okrepili njihovo neodvisnost in jim pomagali pri uveljavljanju njihovih pravic,« je poudarila Věra Jourová, podpredsednica za vrednote in preglednost.

Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/ip_23_4331

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji