V Kočevju med 5. in 7. oktobrom 2023 poteka Festival lesa 2023. Festival lesa v Kočevju je dogajanje, ki sicer traja vse leto. Gozd slavi kot neprecenljiv naraven habitat in vir plemenite, trajnostne surovine. Spodbuja uporabo lesa za gradnjo, bivanje in pri vsakdanjih dejavnostih. Povezuje gozdarstvo, lesarstvo, nove tehnologije obdelave, znanost in oblikovanje. Kajti le povezani lahko dodamo lesu vrednost, ki si jo zasluži ter hkrati ohranimo gozdove, sredi katerih smo doma.

Festival lesa gradijo različne lesarske, restavratorske, likovne in obrtne delavnice, tekmovanja ter arhitekturna svetovanja za izdelavo lesenih predmetov in objektov. Osrednji letni dogodek Festivala lesa so trije oktobrski otvoritveni dnevi.

Odprtje Festivala lesa bo v četrtek, 5. 10. 2023, s pričetkom ob 19.00 uri v dvorani Kulturnega centra Kočevje in bo slavilo najdragocenejše iz lesa in zanj. Zaploskali bomo tudi zmagovalnim kreacijam mednarodnega natečaja Prastol za leto 2023 in dijakom Gimnazije in srednje šole Kočevje, ki so zmagali na natečaju za najboljšo različico znamenitega stola Enza Marija. V zahvalo za pogasitev požarov na Kasu bo Festival lesa Gasilski zvezi Slovenije izročil prototip nagrajenega Prastola leta 2022 »Duša zapušča telo«. Spoznali bomo nove izdelke, ki so plod sodelovanja Kočevskega lesa, Festivala lesa in zadruge In situ.

Na natečaj PRASTOL je sodelovalo 92 projektov stolov iz 34 držav. Trije prototipi nagrajenih projektov stolov bodo svečano predstavljeni na odprtju Festivala lesa v Kulturnem centru Kočevje in nato razstavljeni v Knjižnici Kočevje, Trg zbora odposlancev 26.

Stol »sedia« oblikovalca Enza Marija je na novo zaživel v očeh in rokah dijakov Srednje šole in gimnazije Kočevje. Enzo Mari (27. april 1932 – 19. oktober 2020) je bil italijanski modernistični umetnik in oblikovalec pohištva, ki je vplival na številne generacije industrijskih oblikovalcev. Leta 1974 je kot odziv na množično proizvodnjo pohištva ustvaril knjigo z naslovom Autoprogettazione (»Samooblikovanje«), ki obravnava izdelavo pohištva in ponuja načrte in navodila, kako ustvariti pohištvo iz vseprisotnih materialov. Izdelal in v svoji knjigi opisal je tudi stol Sedia. Dovolil je, da ga vsakdo lahko naredi in uporabi zase. To pa je bila tudi naloga dijakov programa Mizar Gimnazije in srednje šole Kočevje, ki so stol prikrojili po lastni domišljiji in ga tudi izdelali.

Osrednji strokovni dogodek Festivala lesa 2023 bo strokovni posvet v petek, 6. oktobra, od 9.30 do 12.30 ure v dvorani Kulturnega centra Kočevje. Tema strokovnega posveta bo »Gozd priložnosti za oblikovanje slovenskega pohištva«, s ciljem, da bi v Sloveniji spodbudili večjo uporabo lesa in oživili slovensko pohištveno industrijo. Razvoj pohištvene industrije lahko namreč pospešimo s tesnejšim povezovanjem vseh lesnih in njej komplementarnih panog ter vrhunskega oblikovanja. Na posvet so poleg proizvajalcev pohištva vabljeni ponudniki lesne surovine, sedanji in bodoči proizvajalci lesenih pohištvenih polizdelkov, izdelovalci uporabnih in okrasnih lesenih izdelkov, ki jih uporabljamo pri bivanju, tehnologi, oblikovalci idr., ki vidijo možnost sodelovanja v pohištveni panogi, kateri se v prihodnjem obdobju obeta hitra in konstantna svetovna rast.

V soboto, 7. 10. 2023, vabi obiskovalce celodnevna prireditev Ogljefest h koči na Črnem vrhu. Na pot k zabavnemu in okusnemu oglarskemu dogajanju se lahko podamo s kolesom, peš ali z avtomobilom. Nezahteven planinski pohod po gozdnih cestah in vlakah od Luže v Koblarjih do Črnega vrha traja približno uro in četrt. Voden rekreativno kolesarski vzpon na Črni vrh v skupni dolžini 13 km pripelje od Rdeče dvorane v Kočevju na cilj po kolesarskih stezah in gozdni cesti. Udeležence pričakujejo oglena pijača dobrodošlice, prižig Levstkove kope, ogleno kosilo (obvezna rezervacija), oglarske zgodbe, tekmovanje v izdelavi »mulca«, prijetna glasba, ogleno pecivo in pečen kostanj.

Več o dogodkih Festivala lesa na povezavi https://festival-of-wood.com.

Vir: Festival lesa 2023