Svet direktorjev EIB je dokončno odobril kredit v višini do 250 milijonov evrov za projekt Drugi tir Divača – Koper. Do podpisa kreditne pogodbe pa bo prišlo predvidoma konec leta 2023. Pričetek črpanja kredita EIB je predviden v letu 2025. Posojilo EIB predstavlja 21 % vrednosti investicije, investicijska vrednost projekta v tekočih cenah je namreč ocenjena na 1.109 mio EUR.

Svet direktorjev EIB je sicer že 15. maja 2019 odobril posojilo družbi 2TDK, vendar je za dokončno odobritev posojila določil še številne dodatne pogoje, med drugim je zahteval poroštvo države, podpisano koncesijsko pogodbo in pogodbo SLA (Service Level Agreement) s SŽ-Infrastruktura, s konkurenčnim postopkom izbor nadzornika gradbenih del, izdelavo revizije prometnega modela, omejitev v zvezi z višino ocenjene vrednosti gradbenih del ter ustrezno posodobitev finančnega in ekonomskega modela.

Evropska investicijska banka je določila tudi pogoje za začetek črpanja posojila, ki so bili: dokončanje izkopnih del v vseh predorih, zaprtje celotne finančne konstrukcije in zaključeni okoljski postopki ter zagotovljena finančna sredstva v povezavi z investicijami za širitev Luke Koper.

Vir: Ministrstvo za infrastrukturo