Velika večina Evropejcev in Evropejk (84 %) meni, da bi bilo treba v njihovi državi dobrobit rejnih živali zaščititi bolje, kot je zdaj, v Sloveniji tako meni 88 % vprašanih. Omejitev časa prevoza živali podpira 83 % vprašanih na ravni EU in 90 % v Sloveniji. Skoraj tri četrtine (74 %) anketirancev in anketirank tako na ravni EU kot v Sloveniji podpira boljšo zaščito dobrobiti hišnih živali v njihovi državi.

Več kot 90 % Evropejcev in Evropejk meni, da bi morale kmetijske in vzrejne prakse izpolnjevati osnovne etične zahteve. Te vključujejo zagotavljanje zadostnega prostora za živali, dovolj hrane in vode ter okolja, prilagojenega njihovim potrebam (mulj, slama itd.), in ustreznega ravnanja z njimi.

Raziskava je pokazala tudi veliko zaskrbljenost glede dobrobiti živali v klavnicah. Tri četrtine vprašanih na ravni EU (67 % v Sloveniji) meni, da je praksa pobijanja piščancev moškega spola po rojstvu nesprejemljiva, medtem ko se je velika večina zavzela za prepoved rezanja nekaterih delov telesa živali (repa, ušes, kljuna itd.), razen če je to nujno potrebno in če se uporabi anestezija.

Glede reje živali za krzno 57 % anketiranih na ravni EU (64 % v Sloveniji) meni, da bi jo bilo treba v EU strogo prepovedati, medtem ko skoraj tretjina (32 % na ravni EU, 30 % v Sloveniji) meni, da bi jo bilo treba ohraniti, vendar pod boljšimi pogoji za dobrobit živali.

Več kot polovica vprašanih (60 % na ravni EU, 61 % v Sloveniji) bi bila pripravljeni plačati več za proizvode iz sistemov kmetovanja, ki upoštevajo dobrobit živali. Približno četrtina (26 % na ravni EU in v Sloveniji) bi bila za takšno hrano pripravljena plačati do 5 % več.

Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/IP_23_4951

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji