Evropska komisija je vzpostavila platformo za izkoriščanje potenciala nadarjenih posameznikov ter tako okrepila prizadevanja za reševanje izzivov, ki jih prinaša demografski prehod, s katerim se sooča EU. Ti ukrepi bodo pomagali pri konkretnem odzivanju na vprašanja, kot sta zmanjševanje delovno sposobnega prebivalstva in odhod mladih iz nekaterih regij.

Zaradi vse večjih teritorialnih razlik in vse večjega razkoraka med mesti in podeželjem se je delovno sposobno prebivalstvo EU med letoma 2015 in 2020 zmanjšalo za 3,5 milijona ljudi, do leta 2050 pa naj bi se zmanjšalo za dodatnih 35 milijonov ljudi. Ta upad močno prizadene 82 regij v 16 državah članicah (ki predstavljajo skoraj 30 % prebivalstva EU), dodatno pa jih prizadenejo majhen delež univerzitetnih in visokošolskih diplomantov ter negativna mobilnost prebivalstva, starega od 15 do 39 let, ki se ujame v t. i. past nerazvoja talentov.

Platforma bo služila kot referenčna točka za ukrepe EU za reševanje vseh teh demografskih izzivov. Komisija bo prek platforme spodbujala dogodke in najboljše prakse ter dostop do tehnične pomoči in svetovanja regijam v stiski, vključno s posebno službo za pomoč uporabnikom. Prizadete regije bodo tako prejele nasvete in informacije, ki jih potrebujejo za razvoj in izvajanje prilagojenih in celovitih načrtov za usposabljanje, privabljanje in zadržanje talentov.

Komisija je objavila tudi razpis za prijavo interesa za evropske nacionalne in regionalne deležnike, da se pridružijo štirim delovnim skupinam, ki se osredotočajo na zdravje, digitalno tehnologijo, raziskave in inovacije ter teritorialni razvoj. Razpis je odprt do 15. septembra letos. Zbrane informacije bodo uporabljene za usmerjanje ukrepov regij za boj proti begu možganov in izkoriščanje potenciala nadarjenih posameznikov. Platforma in ustanovitev delovnih skupin sta konkreten ukrep na podlagi letošnjega sporočila o izkoriščanju potenciala nadarjenih posameznikov v evropskih regijah. To je pomembna pobuda v okviru evropskega leta spretnosti.

Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/mex_23_3930

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji