Evropska komisija začenja novo fazo pri reševanju izzivov, povezanih z vračanjem volkov v regije EU, kjer je že dolgo odsoten. Vračanje namreč vse bolj povzroča konflikte z lokalnimi kmetijskimi in lovskimi skupnostmi, zlasti tam, kjer se ukrepi za preprečevanje napadov na živino ne izvajajo široko.

Komisija zato poziva lokalne skupnosti, znanstvenike in vse zainteresirane strani, naj predložijo posodobljene podatke o populaciji volkov in njihovih vplivih. Komisija se bo na podlagi zbranih podatkov odločila o predlogu, da se po potrebi spremeni status varstva volka v EU in posodobi pravni okvir z namenom uvedbe dodatne prožnosti v skladu z razvojem te vrste. To bo dopolnilo sedanje možnosti, ki jih imajo lokalni in nacionalni organi v okviru zakonodaje EU, da po potrebi ukrepajo, in podprlo znatna financiranja EU, namenjena tem ukrepom. Nekateri ukrepi so se izkazali za učinkovite pri preprečevanju ali znatnem zmanjšanju tveganj za plenjenje živine, kadar se izvajajo ustrezno in so prilagojeni konkretnim okoliščinam.

Volk je kot avtohtona vrsta sestavni del naravne dediščine Evrope in ima pomembno vlogo v njenih ekosistemih. V skladu z direktivo o habitatih večina populacij volkov v Evropi uživa strogo varstvo, pri čemer so pod določenimi pogoji mogoča odstopanja, na primer za varstvo socialno-ekonomskih interesov. S to ureditvijo se izvajajo zahteve iz mednarodne Bernske konvencije o varstvu prosto živečega evropskega rastlinstva in živalstva ter njunih naravnih življenjskih prostorov.

Posodobljene podatke, za katere prosi Komisija, lahko do 22. septembra letos predložijo na e-naslov EC-WOLF-DATA-COLLECTION@ec.europa.eu.

Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/ip_23_4330

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Slovenije