Ecomondo 2023, ekološki prehod ima svoj ekosistem. Vodilna prireditev Italian Exhibition Group v sredozemskem območju za tehnologije krožnega gospodarstva, ki bo potekala na sejemski prireditvi Fiera v Riminiju od 7. do 10. novembra v največji izvedbi doslej. Prireditev Ecomondo so danes na sedežu družbe Unioncamere na Piazza Sallustio predstavili Corrado Peraboni, izvršni direktor IEG, Alessandra Astolfi, direktorica razstave zelenega in tehnološkega oddelka IEG na svetovni ravni, Fabio Fava, predsednik tehnično-znanstvenega odbora dogodka, Edo Ronchi, predsednik fundacije za trajnostni razvoj, skupaj z ministrom za okolje in energetsko varnost Gilbertom Pichettom Fratinom.

Ecomondo v številkah

Tudi letos bodo Ecomondo odprle generalne skupščine zelenega gospodarstva, ki jih upravlja fundacija za trajnostni razvoj in spodbuja nacionalni svet, ki ga sestavlja 65 organizacij podjetij zelenega gospodarstva v Italiji, v sodelovanju z MASE. Pričakuje se, da bo na 26. izvedbi dogodka IEB b2b2g med razstavljavci več kot 1.500 blagovnih znamk (+10 % v primerjavi z letom 2022), kar je prvič v celotnem okraju po »spin-offu« dogodka KEY, razstave obnovljivih virov energije, ki je potekala marca letošnjega leta. Razstave bodo torej obsegale več kot 150 tisoč bruto kvadratnih metrov. Do danes je potrjenih več kot 300 kupcev z visoko strokovnimi profili, ki se bodo udeležili poslovnih srečanj z razstavljavci Ecomondo po zaslugi pomembne podpore Ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje (MAECI) in agencije ICE, ki v mreži sodelujeta skupaj z več kot 20 regionalnimi svetovalci IEG. Kupci prihajajo iz Evrope, Severne Afrike, Podsaharske Afrike, Latinske Amerike, Vzhodne Evrope, Kanade, ZDA in Indije. Poleg tega bo v Riminiju prisotnih več kot 30 delegacij s približno 280 delegati, ki bodo predstavljali industrijska združenja, vladne organe, grozde, gospodarske zbornice, predstavnike institucij iz severne Afrike, podsaharske Afrike, Latinske Amerike, Evrope in vzhodne Evrope. Medtem pa bo v štirih dneh prireditve potekalo okoli 170 dogodkov, od katerih jih bo 70 imelo znanstveno, gospodarsko, tehnično in scenaristično razsežnost pod vodstvom znanstveno-tehničnega odbora v sodelovanju z glavnimi institucionalnimi in tehničnimi partnerji dogodka, skupaj z mednarodnim odborom, v katerega se uvrščajo strokovnjaki iz Evropske komisije, OECD, FAO, UfM, EGP, ISWA.

Razstavna področja

Ecomondo ima šest tematskih makro področij: odpadki kot vir, obnova območij in tal, krožno in regenerativno biogospodarstvo, bioenergija in agroekologija, vodni krog in modro gospodarstvo, okoljsko spremljanje in nadzor.

Od recikliranja odpadkov v vire do regeneracije tal ter kmetijsko-gozdarskih in prehrambenih ekosistemov. Od energije, pridobljene iz biomase, do uporabe odpadkov kot sekundarnih surovin. In ponovno: celoten integriran vodni cikel in spremljanje okolja, zaščita morij in vodnih okolij v njihovi bistveni funkciji za prehransko preživljanje in gospodarske dejavnosti človeka: to je struktura razstave, s katero bo IEG predstavil najbolj inovativne tehnologije za trajnostno konkurenčnost. Štiri nove razstavne enote, namenjene tekstilu, papirju in inovacijam, s prostorom za zagonska podjetja, kontaktno točko za zelena delovna mesta in spretnosti ter velikim prostorom, ki bo namenjen modremu gospodarstvu: od naprav za razsoljevanje do tehnologij za verigo preskrbe s hrano , upravljanje vodnih virov; od prevzema do vračila in ponovne uporabe v sodelovanju z združenjem Utilitalia. Poleg tega Ecomondo 2023 gosti bienalno razstavo SAL.VE. v partnerstvu z ANFIA, glavnimi blagovnimi znamkami za proizvodnjo vozil na električni pogon za storitve ekološkega zbiranja odpadkov in smeti ter storitve odlaganja in območjem za testne vožnje. Podjetja, tehnologije, inteligenca: vse to dela Ecomondo ekosistem ekološkega prehoda.

ecomondo.com