Šest tematskih makroobmočij, en sam ekosistem za ekološki prehod. Ecomondo, mednarodni sejem industrijskih tehnologij in storitev za krožno gospodarstvo, v organizaciji Italian Exhibition Group (IEG), bo na razstavišču v Riminiju od 7. do 10. novembra 2023, že 26. odprl svoja vrata pod novim sloganom: Ekosistem ekološkega prehoda. Od izkoriščanja odpadkov za pridobivanje dodatnih virov do regeneracije tal ter kmetijsko-gozdarskih in prehrambenih ekosistemov, od energije, pridobljene iz biomase, do uporabe odpadkov kot sekundarnih surovin. In še več: celoten integriran vodni krog in spremljanje okolja, varstvo morja in vodnih okolij v njihovi bistveni funkciji za preživetje človeka in gospodarske dejavnosti. S to razstavno postavitvijo bo IEG trgu predstavil najbolj inovativne tehnologije za trajnostno konkurenčnost; hkrati pa je to tudi prva izdaja, v kateri bo Ecomondo zasedel celotno razstavišče, saj so obnovljivi viri energije s sejmom K.EY, ki je potekal že marca, našli samostojno mesto na koledarju sektorskih razstav.

Oskrba s pitno vodo in SAL.VE za ekološka komunalna vozila

Odpadki kot viri surovin, Obnova zemljišč in tal, Krožno in regenerativno biogospodarstvo, Bioenergija in agroekologija, Vodni krog in modro gospodarstvo, Spremljanje in nadzor okolja: to bodo tematska razstavna področja na sejmu Ecomondo 2023. Dve področji bosta še posebej izpostavljeni: voda in nova izdaja sejma SAL.VE. V prvem bodo obiskovalci našli celotno verigo oskrbe z vodnimi viri: od zajema do vračanja in ponovne uporabe s poudarkom na digitalni transformaciji, ki je zdaj ključni element pri izboljšanju upravljanja voda. Na tem področju se bodo s programom seminarjev predstavila vodilna nacionalna in mednarodna podjetja za komunalne storitve ter strokovna združenja, med njimi tudi Utilitalia. Na bienalnem območju SAL.VE, organiziranem v sodelovanju z ANFIA, bodo vodilni proizvajalci razstavili vozila za ekološko zbiranje in odlaganje odpadkov ter urbane sanitarije. Testne vožnje bodo na voljo zunaj.

Področja za »beacon« projekte krožnega gospodarstva

Ecomondo bo v Expo centru zagotovil prostor za tri industrijska območja, za katera je Ministrstvo za okolje in energetsko varnost (MASE) dalo zeleno luč in prispevalo za 160 »beacon« projektov krožnega gospodarstva. V Riminiju bo tako predstavljeno okrožje WEEE s posebnim poudarkom na polnilnih tehnologijah in novih sistemih za recikliranje odpadne električne in elektronske opreme, fotovoltaičnih panelov in lopatic vetrnih turbin. V PAPER District bo poudarek na sistemih za zbiranje, logistiko in recikliranje papirja in kartona v sodelovanju s COMIECO. Nenazadnje pa bo tematska pot posvečena proizvodnji plastike s poudarkom na sistemih recikliranja in morskih odpadkov.

Tekstilni odpadki, ekodizajn in trajnost dobavne verige

Tekstilna industrija je opredeljena kot ključna vrednostna veriga, za katero je Evropska unija predvidela ukrepe za spodbujanje njene trajnosti, krožnosti, sledljivosti in preglednosti. Zahteve za okoljsko primerno zasnovo, sistemi odgovornosti proizvajalcev in sistemi označevanja so ključni dejavniki. V Riminiju bo velik poudarek na celotni dobavni verigi: od proizvodnje, uporabe in faze po uporabi. Cilj vseh udeležencev je zagotoviti odgovore na te izzive z informacijami o trenutnih projektih in končnih ciljih ter s promocijo novih poslovnih modelov, da bi predstavili stanje tehnike ravnanja s tekstilnimi odpadki v italijanskih občinah. Na voljo bo prostor za razpravo in razstavo z vsemi deležniki: proizvajalci odpadkov, upravljavci, konzorciji in združenji, raziskovalnimi in razvojnimi inštituti, obrati za obdelavo in valorizacijo tekstila, in ne pozabimo na sektor rabljenega tekstila.

Bio mesta: krožna in zdrava

Ecomondo in K.EY sta se na sejemskem koledarju razšla, a pametna mesta, ki tradicionalno vodijo na področju obnovljivih virov energije, lahko uvrstimo tudi v kategoriji trajnostno in zdravo. Projekt Circular and Healthy Cities počne prav to – regenerira mesto, ga naredi bolj zelenega in učinkovitejšega pri ravnanju z vodo, hrano, odpadno vodo in odpadki.

Ecomondo in zagonska podjetja, poslanstvo, inovacije

Ecomondo kot inkubator in spodbujevalec inovativnih projektov – območje inovacij za zagonska podjetja in podjetja velikega obsega (Start-Up in Scale-Up Innovation območje) v novem vzhodnem vhodu se vrača in širi. Podjetja in vlagatelji bodo imeli na voljo novo in večjo platformo za dialog za ustvarjanje nove generacije inovativnih podjetij. Na dogodku v Riminiju letos pričakujejo več kot 50 zagonskih podjetij. IEG in ITA-Italijanska agencija za trgovino spodbujata pobudo z ART-ER (Territorial Appeal Research, regionalno agencijo pokrajine Emilia-Romagna) in Confindustrio, kot glavnima partnerjema, poleg sodelovanja z ANGI (Nacionalnim združenjem mladih inovatorjev) za spodbujanje vsestranskih inovacij.

Modra ekonomija: krožna in regenerativna ekonomija

Od ribolova in ribogojstva do regeneracije pristanišč in obal ter tehnologij za razsoljevanje morske vode: modro gospodarstvo bo vključevalo vse tradicionalne in nastajajoče gospodarske sektorje, povezane z razvojem italijanskih in sredozemskih morskih virov.

Ecomondo, razvijajoči se dogodek

V letošnji ediciji bo Ecomondo raziskoval aktualne teme. Milenijci in generacija Z so zelo naklonjeni tematiki varstva okolja, dogodek IEG pa deluje kot platforma idej, ki daje obliko današnjim tehnološkim raziskavam in ustvarja jutrišnja delovna mesta. Izmenjava znanja, dostop do raziskovalnih razpisov in evropskega financiranja: Ecomondo nagovarja nove generacije, naj sodelujejo pri ekološkem prehodu. Obstaja pa tudi nov način poslovanja, ki mu bo dogodek v Riminiju namenil pozornost, njegove dobre prakse pa bodo predstavljene na področju, posvečenem B korporacijam ter njihovemu regenerativnemu in družbeno odgovornemu poslovnemu modelu. Prednostna naloga sejma Ecomondo je tudi jezik trajnosti in odgovornosti v korporativnem komuniciranju in novinarstvu.

 Program konferenc in dogodkov

Ecomondo bo svoji skupnosti ponudil celoten program konvencij in konferenc, ki bodo organizirane pod okriljem Tehnično-znanstvenega odbora, ki ga vodi profesor Fabio Fava z Univerze v Bologni, v sodelovanju z glavnimi institucionalnimi in tehničnimi partnerji dogodka ter mednarodnim odborom, v katerem so strokovnjaki iz Evropske komisije, OECD, FAO, UfM, EEA in ISWA. Obravnavane bodo aktualne teme, s katerimi se bo poskušalo skupnosti Ecomondo posredovati še več znanja: prednostne naloge evropskega Zelenega dogovora, krožno gospodarstvo, obnova onesnaženih območij in ekosistemov, varstvo tal in morja ter zlasti Sredozemlja. Študije primerov, javne politike, javna sredstva, ki so na voljo podjetjem, vključevanje državljanov. V prihodnjih mesecih bodo TSC in udeleženci sestavili koledar, ki bo ustvaril še večje sodelovanje med univerzami, raziskavami, industrijo in institucijami, da bi dosegli, če ne presegli, +15 % udeležbo na lanskih konferencah v primerjavi z letom 2019.

Institucionalni partnerji

Ministrstvu za okolje in energetsko varnost, Ministrstvu za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje ter ITA se bodo skupaj z vedno večjo udeležbo vodilnih iz Evropske komisije pridružili še CONAI, Utilitalia, CIB, CIC, CONAU, Assoambiente, Cisa Ambiente, Foundation for Sustainable Development in National Green Economy Council kot institucionalni partnerji dogodka ter Kyoto Club, Legambiente, Federazione ANIE, FIRE, ANFIA, ISPRA, Water Europe, ISWA in WBA.

Nadaljnji vzpon k mednarodnosti

Ob 58-odstotnem povečanju tujih obiskovalcev v primerjavi z letom 2021 se bo sodelovanje profiliranih operaterjev z območja Balkana, držav nečlanic EU, severne Afrike (Egipt, Maroko, Tunizija), Senegala, Slonokoščene obale, Angole, Gane, Ruande, Bližnjega vzhoda ter Kanade, Latinske Amerike, Združenih držav Amerike in Kitajske nadaljevalo tudi v naslednji izdaji. Druga izdaja Africa Green Growth Forum bo potekala zahvaljujoč prispevku prestižnih mednarodnih agencij, medvladnih institucij, kot sta Unija za Sredozemlje in UNIDO, neprofitnih organizacij, vključno z Res4Africa, ter Poslovnim svetom za Afriko, ki bo predstavil tehnološki okvir in priložnosti za rast in razvoj na afriškem kontinentu.

Več informacija na https://en.ecomondo.com

 MŽ Consulting & Fairs, Predstavništvo IEG (Italian Exhibition Group) za področje Alpe-Jadran tudi letos pripravlja za poslovne obiskovalce sponzoriran obisk sejma Ecomondo. Na njihovi spletni strani www.mz-consulting.org sta objavljena vabilo in prijavnica. To pomeni, da bodo gostom plačali namestitev v udobnem hotelu ter uredili sestanke na sejmu s pomočjo B2B platforme (en delovni dan). Vsako leto to možnost izkoristi vsaj trideset podjetij iz regije in vsi so s tem zelo zadovoljni. Vsi zainteresirani lahko dobijo brezplačne vstopnice za sejem tako, da zanje zaprosijo prek obrazca na internetni strani: www.mz-consulting.org.

Skupine, ki bi želele obiskati Ecomondo, naj se obrnejo na predstavništvo preko e-pošte: alessandro@mz-consulting.org.