DZ je obravnaval predlog zakona o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov. Z njim se poenostavljajo postopki pri umeščanju sončnih in vetrnih elektrarn v prostor in odpravljajo nekatere prepovedi.

Vlada želi s predlogom zakon o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije (OVE) pospešiti naložbe v obnovljive vire energije in povečati njihov delež v končni rabi, saj naša država na tem področju močno zaostaja za evropskimi cilji in je po deležu sončne in vetrne energije na repu v Evropski uniji.

Zakon ne prinaša nobenih revolucionarnih rešitev, ki v državah okoli nas ne bi bile že udejanjene, je v predstavitvi v DZ-ju poudarila državna sekretarka na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tina Seršen. “Zakon, ki je pred vami, je res le eden od korakov, ki jih moramo narediti za spremembo razvojne paradigme naše države, ki na področju razogljičenja lovi sapo, ker je startala prepozno, s tem pa izgublja konkurenčnost in predvsem priložnosti, da ustrezno odgovori na izzive sodobnega časa,” je bila jasna.

Opozorila je, da je Slovenija na repu držav EU-ja, kar se tiče izrabe sončne in vetrne energije, številni pa se še danes bojijo sprejeti to tehnologijo v svoj prostor.

 Vir: MMC RTV SLO