Ob 115. obletnici vrelca Donat je na strehi polnilnice v Rogaški Slatini zaživela doslej največja sončna elektrarna skupine Atlantic Grupa. Gre za eno večjih zasebnih investicij na tem področju v zadnjem obdobju v Sloveniji, s katero Donat nadgrajuje dosedanje trajnostne aktivnosti. Otvoritve se je kot slavnostni govornik udeležil minister za okolje, podnebje in energijo mag. Bojan Kumer, ki je pozdravil naložbo Atlantic Grupe ter izpostavil vlogo in odgovornost gospodarstva za uspešen zeleni prehod.

V polnilnici v Rogaški Slatini so že do sedaj uporabljal zeleno energijo, z novo sončno elektrarno pa bo Atlantic Grupa še nadgradila obstoječe trajnostne aktivnosti. Z nazivno inštalirano močjo 974 kWp bo na letni ravni proizvedla 1,01 GWh, kar je primerljivo z oskrbo približno 350 gospodinjstev ali manjše vasi. Na lokaciji bosta na voljo tudi dve polnilni postaji za električne avtomobile, ki se bodo polnili na sončno energijo.

»Trajnost je del poslovne strategije Atlantic Grupe in je že več kot desetletje pomembna komponenta v našem poslovanju. Uporaba obnovljivih virov energije in ukrepanje za zmanjševanje odvisnosti od zunanjih dejavnikov, sta se v negotovostih zadnjih let znova potrdili za pravo smer, saj zagotavljata stabilnejšo in okolju prijaznejšo energetsko prihodnost. Z naložbo v višini skoraj 900 tisoč evrov smo zato postavili sončno elektrarno na strehi polnilnice v Rogaški Slatini, ki je trenutno največja v okviru skupine Atlantic Grupa. Z njo bomo ob polnem delovanju pokrili 31 % potreb lokacije, s tem pa zmanjšali odvisnost od zunanjih virov energije, optimizirali stroške in prispevali k varovanju okolja. Hvaležen sem, da je pri tem našem letošnjem največjem trajnostnem projektu sodelovala tudi država, ki s spodbudami na področju energije podpira gospodarstvo v prizadevanjih za trajnostni prehod,« je ob otvoritvi elektrarne povedal Enzo Smrekar, podpredsednik Atlantic Grupe za delikatesne namaze, Donat in internacionalizacijo.

Podjetje Atlantic Grupa skupaj z občino Rogaška Slatina že vrsto let sodeluje pri oživljanju lokalne skupnosti in krepitvi zdraviliško-destinacijske znamke kraja. Partnerstvo je v zadnjih letih preraslo v trajnostno naravnano, popolnoma naraven Donat pa je tudi ena izmed dodanih vrednosti kraja, ki je po oceni nevladne organizacije Green Destinations uvrščen med sto najbolj trajnostnih destinacij na svetu.

Ob jubileju so v Atlantic Grupi poudarili tudi pomen trajnostnih odnosov, tako z zaposlenimi in kupci kot z lokalno skupnostjo in zunanjimi partnerji. Gradnjo sončne elektrarne so izpeljali v partnerstvu s Petrolom, s pomočjo katerega so projekt realizirali v dogovorjenem časovnem okviru.

Vir: Donat