Minister za okolje in prostor Uroš Brežan se je prvič udeležil zasedanja sveta za okolje. Ministri so se dogovorili o splošnem pristopu za vse zakonodajne akte v okviru svežnja Pripravljeni na 55 (Fit for 55), ki se obravnavajo v okviru sveta za okolje (sistem EU za trgovanje z emisijami toplogrednih plinov (ETS); delitev bremen (ESR); CO2 standardi za vozila; raba tal, sprememba rabe tal in gozdarstvo (LULUCF); socialni sklad za podnebje). Ministri so sprejeli tudi splošni pristop glede predloga uredbe o omogočanju dostopnosti nekaterih primarnih in drugih proizvodov, povezanih s krčenjem in degradacijo gozdov.

Ob tem je minister Uroš Brežan povedal: »Pripravljeni na 55 ustrezno naslavlja podnebne izzive in zeleni prehod. Sveženj je pomemben element pri soočanju z izzivi obstoječe energetske krize ter prispeva k večji samozadostnosti EU pri oskrbi z energijo. Prav tako menim, da je treba na zakonodajni paket gledati kot na celoto, kot to izhaja iz kompromisnih rešitev pri doseganju končnega dogovora. V pogajanjih nam je uspelo, da je Slovenija postala upravičenka do sredstev v višini iz Sklada za modernizacijo. Približno 300 milijonov evrov bo predvidoma na voljo za modernizacijo energetskega sistema.«

S svežnjem se uvaja nov steber trgovanja z emisijami (ETS) za cestni promet in stavbe ter za pomorski promet. Okrepilo se bo tudi delovanje že obstoječega sistema ETS, vključno z ETS za letalski promet. Oblikovan je poseben Socialni sklad za podnebje za premagovanje socialnih izzivov, s katerimi bodo posledično soočeni državljani.

Zvišujejo se nacionalni cilji za prizadevanja držav članic v ne-ETS sektorjih (odpadki, kmetijstvo, stavbe, promet, manjši gospodarski obrati) v uredbi za delitev bremen (ESR). V uredbi o LULUCF pa se določajo cilji za ponore na EU in nacionalni ravni, uvajajo se strožji standardi za CO2 izpuste za osebna in lahka gospodarska vozila.

Ministri so sprejeli tudi splošni pristop glede uredbe o omogočanju dostopnosti nekaterih primarnih in drugih proizvodov, povezanih s krčenjem in degradacijo gozdov. S predlogom uredbe se nadomešča obstoječa Uredba o lesu, obenem pa širi na večje število blaga – poleg lesa še palmovo olje, kakav, kava, soja in govedina – in proizvodov, poleg »legalnosti« pa zahteva izpolnjevanje kriterijev v t. i. »brez krčitev gozda«.

Vir: Ministrstvo za okolje in prostor