Slovenija leta 2021 ni dosegla deleža 25,0 % OVE, saj je bil z rabo OVE na ozemlju Slovenije dosežen delež 24,6 %. Cilj je dosegla z nakupom statističnega prenosa v višini 208 GWh. Razpršena proizvodnja električne energije iz OVE je pomemben steber prihodnje trajnostne in samooskrbne proizvodnje električne energije, ki bo dopolnjevala proizvodnjo v večjih proizvodnih napravah na prenosnem omrežju. Proizvodnja električne energije v sončnih elektrarnah (SE) predstavlja največji razvojni in okoljsko sprejemljiv potencial za povečanje proizvodnje električne energije iz OVE v Sloveniji. Z vidika trajnostne rabe prostora je prihodnji razvoj smiselno prednostno usmerjen v integracijo SE v stavbe, industrijske lokacije in na degradirane površine. Glede na omejene zmožnosti vključevanja SE v električna omrežja se razvoj SE prednostno usmerja v večje (skupnostne) SE na lokacijah, kjer dodatna vlaganja v omrežje niso potrebna, ter spodbuja prigradnjo hranilnikov električne energije.

V analiziranih scenarijih razvoja SE se do leta 2030 povečajo proizvodnjo elektrike iz SE na med 2 in 3,8 TWh (med 1,8 GW in 3,5 GW) ter do leta 2040 na med 3,2 in 9 TWh (med 2,8 in 8 GW, nekoliko manj 7 TWh v jedrskem scenariju). Do leta 2030 bi to zahtevalo vgradnjo okrog 350 MW kapacitet SE letno.

Pri vetrnih elektrarnah imamo težave pri umešanju v prostor (varstvena, zavarovana in ogrožena območja) ter glede družbene sprejemljivosti (zaradi razpršene poselitve je omejeno število lokacij vetrovno primernih območij, kjer v bližini ni ljudi in težav s hrupom). Potrebno bo preučiti možnosti za povečanje družbene sprejemljivosti, tudi z večjo vključenostjo lokalnega okolja v naložbe (vlaganja ter udeležba v proizvedeni energiji). Zato v analiziranih scenarijih razvoja VE do leta 2040 ostajamo znotraj potenciala med 400 in 500 MW, kar je primerljivo potencialu ocenjenem v okviru prenove AN-OVE v letu 2015, do leta 2050 pa je v scenariju 100 % OVE presežena kapaciteta 1 GW, kar je bilo v študiji RES-SLO ocenjen potencial na območjih z višjim tveganjem.

Vir: Osnutek predloga posodobitve NEPN (2024)