Evropska komisija je v posebnem sporočilu predlagala konkretne ukrepe za nadaljnjo digitalizacijo koordinacije evropskih sistemov socialne varnosti. Med drugim je opredelila ukrepe za hitrejši in enostavnejši čezmejni dostop do storitev socialne varnosti s celovito uporabo digitalnih orodij, ki bodo zmanjšala upravno breme za državljane in državljanke ter podjetja.

S tem se bo izboljšala izmenjava informacij med nacionalnimi institucijami socialne varnosti ter pospešilo čezmejno priznavanje in dodeljevanje upravičenih dajatev. Evropejci in Evropejke bodo zato lažje živeli, delali in potovali v tujini, podjetja lažje poslovala v drugih državah EU, nacionalne uprave pa lažje čezmejno usklajevale socialno varnost.

Kljub prejšnjim pobudam za izboljšanje čezmejnega pretoka informacij o socialni varnosti se nacionalne institucije socialne varnosti, izvajalci zdravstvenih dejavnosti in inšpektorati za delo zaradi nezadostne interoperabilnosti med nacionalnimi sistemi še vedno soočajo s težavami pri dostopu do podatkov in njihovi izmenjavi. Prav tako v zvezi s tem nastajajo stroški, na primer pri izdajanju in preverjanju dokumentov o pravicah iz socialne varnosti. Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/ip_23_4263

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji