Evropska komisija v ponedeljek, 27. marca, obeležuje prvi dan evropskih avtorjev, novo pobudo pod vodstvom komisarke za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marije Gabriel. Ta dan bo priložnost, da mlajše generacije ponovno najdejo stik s knjigami in spoznajo, kako lahko književnost pozitivno vpliva na njihovo življenje. Branje lahko zlasti dijakinjam in dijakom v srednjih šolah pomaga pri spoprijemanju s trenutnimi družbenimi in osebnimi izzivi. Namen novega vsakoletnega praznovanja je tudi spodbujanje bogastva in raznolikosti evropske književnosti ter priložnost, da se poudari pomen vseh programov in pobud za spodbujanje branja, ki jih izvajajo posamezne evropske države.

Srednje šole po vsej Evropi so bile pozvane k organizaciji delavnic branja na glas z avtorico ali avtorjem, priljubljeno osebnostjo ali predstavnikom knjižnega sektorja, da bi dijake in dijakinje seznanile z različnimi poklici, povezanimi s knjižno produkcijo, kot so avtor, ilustratorka, prevajalec, urednica in številni drugi. Na dan evropskih avtorjev 2023 delavnice branja na glas organizira več kot 1000 šol po vsej Evropi, tudi v Sloveniji.

Dan evropskih avtorjev, ki letos torej poteka prvič, je pobuda Evropske unije iz sklopa Kultura programa Ustvarjalna Evropa, ki podpira književnost in založništvo.

Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/IP_23_1835

(Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji)