Na spletnem mestu Primerjaj-cene.si so objavljeni rezultati zadnjega popisa osnovne košarice 15 osnovnih skupin živil ter razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil z dne 4. julija 2023. Rezultati popisa košaric razkrivajo, da sta se povprečni vrednosti obeh košaric, to je najcenejše osnovne in razširjene košarice znižali za skoraj 4 evre.

Na tretjem popisu drugega sklopa, dne 4. julija 2023, se je poleg osnovne košarice 15 osnovnih skupin živil drugič izvedel popis cen razširjene košarice osnovnih skupin živil, ki vsebuje 28 osnovnih skupin živil. Povprečna najcenejša vrednost osnovne košarice 15 osnovnih skupin živil se je znova znižala. Dosegla je najnižjo vrednost v celotnem času spremljanja ter znaša 32,37 evra, kar je za skoraj 10 odstotkov (3,59 evra) nižja vrednost v primerjavi s prejšnjim popisom (22. junija). Znižala se je tudi razlika med maksimalno in minimalno vrednostjo najcenejše košarice med posameznimi trgovci in tokrat znaša zgolj 1,62 evra, kar je najnižja vrednost razlike v celotnem obdobju spremljanja osnovne košarice 15 osnovnih živil.

Pri spremembi vrednosti najcenejše osnovne košarice 15 osnovnih skupin živil pri posameznih trgovcih je od prejšnjega popisa največje znižanje pri trgovcu Tuš (28,5 odstotka), najcenejša osnovna košarica 15 osnovnih skupin živil pa je pri tokratnem popisu pri trgovcu Hofer. Najcenejša osnovna košarica 15 osnovnih skupin živil z akcijskimi cenami je pri trgovcu Mercator. Poleg rednih dvotedenskih spremljanj cen osnovne in razširjene košarice osnovnih skupin živil je na spletnem mestu Primerjaj-cene.si omogočeno tudi dnevno spremljanje in primerjava cen za več kot 17.000 živil v spletnih trgovinah štirih največjih slovenskih spletnih trgovcev

 Vir: MKGP