Evropski parlament in Svet EU sta uradno odobrila revidirano direktivo o energetski učinkovitostiuredbo FuelEU za pomorstvo in uredbo o infrastrukturi za alternativna goriva (AFIR). Posodobljena zakonodaja o energijski učinkovitosti bo prispevala k zmanjšanju porabe energije v tem desetletju in pozneje ter EU pomagala, da do leta 2050 postane podnebno nevtralna. Prav tako bo okrepila zanesljivost energetske oskrbe EU in zmanjšala odvisnost od ruskih fosilnih goriv. Večji poudarek je tudi na zmanjševanju energijske revščine in krepitvi vloge potrošnikov. Nova uredba FuelEU za pomorstvo bo zagotovila, da se bodo emisije toplogrednih plinov goriv v sektorju ladijskega prometa postopoma zmanjševale, in sicer za 2 % leta 2025, do leta 2050 pa kar za 80 %. V ta namen uredba spodbuja uporabo tako imenovanih goriv iz obnovljivih virov nebiološkega izvora.

Uredba o infrastrukturi za alternativna goriva pa bo spodbudila namestitev dodatnih polnilnih in oskrbovalnih postaj za alternativna goriva v EU, kar bo prometnemu sektorju omogočilo znatno zmanjšanje ogljičnega odtisa. V skladu z uredbo bo treba od leta 2025 na glavnih prometnih koridorjih EU na vsakih 60 km namestiti hitre polnilne postaje za avtomobile, kombinirana vozila in težka vozila.

Komisija je zadevne predloge predstavila v sklopu svežnja »Pripravljeni na 55« za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov v EU za vsaj 55 % do leta 2030. Sveženj bo prispeval k uresničevanju evropskega zelenega dogovora. Po uradni odobritvi s strani obeh sozakonodajalcev lahko nova zakonodaja začne veljati dvajseti dan po objavi v Uradnem listu EU.

Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/mex_23_4002

 Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji