V okviru projekta »Studio krožnega gospodarstva – studioKroG«, ob podpori Norveškega finančnega mehanizma, Center ponovne uporabe (CPU) vabi v sistem krožne rabe virov, ki ga vzpostavljajo za imetnike odpadkov. Namen projekta je razvoj inovativne zelene rešitve s celovitim pristopom zmanjševanja  ponovne uporabe in eko-dizajnom odpadkov za zmanjšanje porabe deviških materialov in povečanje razumevanja krožnega gospodarstva.

Investicija v okviru norveškega projekta poteka v Slovenskih Konjicah in Rogaški Slatini, kjer 6 zavrženih ladijskih zabojnikov transformirajo v objekt »Studio krožnega gospodarstva«. Gre za demonstracijski center, kjer bodo prikazali način krožnega modela, ki je trajnostni in prinaša pomembne koristi za okolje, pa tudi nove zaposlitvene in poslovne priložnosti v dejavnosti.

Krožnost v praksi izvajajo z 9 R konceptom, s poudarkom na R2 Zmanjševanju, R3 Ponovni uporabi, R4 Popravilih, R5 Prenovi, R6 Predelavi, R7 Spremembi namembnosti. Več o projektu na https://www.cpu-reuse.com/studiokrog

V okviru projekta vse zainteresirane vabijo k sodelovanju, in sicer za izpolnitev kratke ankete za povratno informacijo o odpadnih izdelkih, ki bi jih lahko vključili v ponovno uporabo po sistemu industrijske simbioze, s čimer se zmanjšajo tudi stroški ravnanja z odpadki. Anketa je dostopna na tej povezavi. Zainteresirani jo lahko izpolnijo do 15. 2. 2023.

Vir: Center ponovne uporabe