Fleksibilna embalaža | Urška Košenina |
 
AMBA CO., po novem iz Celja, je del Skupine CETIS in izdeluje večbarvno potiskano fleksibilno embalažo, prilagojeno specifičnim značilnostim embaliranja različnih proizvodov prehrambne, farmacevtske, kozmetične, kemične in drugih industrijskih vej. Po besedah Boštjana Jambroviča, direktorja podjetja, trenutno 30 % prodaje ustvarijo v Sloveniji, 70 % pa jo izvozijo. Na trgu opažajo porast povpraševanja po folijah, ki na videz spominjajo na papir, po stoječih vrečkah z varjenimi robovi in rešitvah za podaljševanje roka uporabe. Sami so že izdelali embalažo za kavo iz kompostabilnih materialov in vedno bolj ugotavljajo, da so potrošniki reciklabilni embalaži naklonjeni, lastniki blagovnih znamk in trgovske verige pa v ‘bio-embalaži’ vidijo potencialni vir rasti in zaslužek.
 
Boštjan Jambrovič

Boštjan Jambrovič

Na trgu povpraševanje po fleksibilni embalaži raste. Kaj prispeva k njeni popularnosti?

Potrebe po fleksibilni embalaži se res povečujejo na vseh področjih. AMBA proizvaja visokokakovostno večslojno tiskano gibko, fleksibilno embalažo, posebej prilagojeno za potrebe prehrambne, farmacevtske, tobačne, kozmetične, kemične in drugih industrij. Zaradi nizke teže in volumna ter z manjšim vplivom na okolje zaradi manjše porabe energije, manjših emisij v fazi proizvodnje, distribucije in odpada njena priljubljenost hitro narašča. Predvsem v segmentu fleksibilne embalaže za kavo in sir ter vrečk različnih oblik in sestave.

Pravite, da na slovenskem trgu ustvarite približno tretjino prodaje. Za katere panoge največ in ali se spreminjajo zahteve kupcev, so zahtevnejši in bolj zeleni kot v preteklosti? So tuji kupci bolj okoljsko osveščeni kot domači?

Izvažamo na zahtevne tuje trge, predvsem v Avstrijo, Nemčijo, Francijo in na Nizozemsko. Delamo predvsem za prehrambno in farmacevtsko industrijo. Zagotavljamo najvišje standarde kakovosti in varnosti, kot je mednarodno uveljavljen standard za zagotavljanje varnosti živil BRC ver 5 in standard ISO 9001:2015 za vodenje sistema kakovosti. Oba sta pogoj za sodelovanje s proizvajalci hrane, kozmetike in farmacevtskih izdelkov. Nekatere rešitve so nove. Naročniki jih zahtevajo npr. v parcialnem mat tisku. Še posebej priljubljena in privlačna je izdelava s t. i. ‘paper touch’ učinki, ki plastične folije naredijo mehkejše in na videz bolj podobne papirju.

Opažamo tudi povpraševanje po stoječih vrečkah z varjenimi robovi, rešitvah za podaljševanje roka uporabe in po dodatnih funkcionalnih lastnostih, na primer tudi glede varovanja.

Z novim strojem za konfekcijo smo edini v Sloveniji ponudbo razširili še na segment že narejenih vrečk različnih velikosti, oblik in materialov, s katerimi bomo omogočali dodatne funkcionalnosti. Med drugim za lažje odpiranje, doda se zareza, evroluknjica za boljše pozicioniranje vrečk v trgovinah in podobno. Razvoj je znan. Čim nižje gramature embalaže, manj odpadka ter uporaba bariernih folij namesto aluminija. Kupci so vse bolj pozorni na trajnostni vidik embalaže. To je za nas izziv kot proizvajalca embalaže. Zmanjšuje pa se tudi vpliv cene na izbiro posamezne embalaže.

Prejeli ste nagrado na International Grand Prix Cyrel. Kako poteka razvoj novega izdelka v družbi AMBA? Večslojnost in laminacija z uporabo lepil zagotovo otežuje reciklažo?

Prejeli smo več nagrad. Za kakovost odtisa, tudi za inovativnost. Selitev družbe AMBA iz Ljubljane v Celje, ki smo jo letos uspešno zaključili, je ena večjih investicij Skupine CETIS v zadnjih letih. Sodobni proizvodni prostori so skladni z najzahtevnejšimi standardi kakovosti in varnosti na področju farmacevtske in prehrambne industrije. Posodobljen in razširjen strojni park omogoča več kot podvojeno kapaciteto tiska, višjo produktivnost, krajše dobavne roke. Dodatno varnost glede dobav dajeta dva tiskarska stroja. Večja je kakovost tiska. Proizvodni program smo razširili na področju pokrivnih filmov in vrečk. Od dobavitelja enostavne embalaže smo se razvili v dobavitelja visoko zahtevnih tehnoloških izdelkov. Mislim, da smo eno najsodobnejših evropskih podjetij na področju proizvodnje tiskane večslojne fleksibilne embalaže, namenjene prehrambni in farmacevtski industriji.

Vrečka - slovarček izrazov

Nov izdelek razvijate s kupcem?

Seveda, upoštevamo pričakovanja kupca in namembnost embalaže oziroma končnega izdelka, ki ga želimo pakirati. Na tej osnovi naši produktni inženirji predlagajo ustrezno strukturo, mono ali laminirane folije z različnimi nivoji bariere. Skladno s trendi sodelujemo z dobavitelji reciklabilnih in biorazgradljivih materialov. V sodelovanju z njimi smo razvili tudi kombinacije iz materialov, primernih za kompostiranje. Osnovni pogoj pri proizvodnji fleksibilne embalaže za prehrambno in farmacevtsko industrijo je zagotavljanje ustreznega nivoja higiene v proizvodnji in v celotnem proizvodnem procesu, kar smo upoštevali tudi pri projektiranju novih proizvodnih prostorov v Celju. Ponosni smo, da smo prejeli certifikat BRC ver 5. V podjetju izvajamo procese tiska na fleksibilno folijo, laminiranje, razrez in konfekcioniranje. Reciklaža večslojne folije ostaja izziv. Razvoj bi odpravil aluminij kot bariero, folije iz PET, PP ali PA pa bi nadomestili z reciklabilnimi folijami ter novimi načini recikliranja.

Katere materiale uporabljate za izdelke glede na širok proizvodni program?

Proizvajamo gibko embalažo iz enoslojnih, dvoslojnih, trislojnih in iz štirislojnih materialov, vrečke ter ekoembalažo, izdelujemo pa tudi tiskarska orodja. Uporabljamo osnovne materiale, kot so PET, PP, PA in ALU ter veliko različic. Od metalizirane folije do barierne folije in kombinacij s papirjem. Večina materialov prihaja s strani priznanih evropskih proizvajalcev, nekaj iz Turčije in Azije. Za slovenske razmere smo velik porabnik folije, globalno pa majhen. Kot kakovosten in zanesljiv dobavitelj velikim proizvajalcem hrane in zdravil se lahko uveljaviš le, če si dovolj inovativen in specializiran.

Izdelujete tudi laminirane folije. V čem je njihova posebnost in prilagodljivost? Evropske usmeritve zahtevajo do leta 2030 samo reciklabilno plastiko. Kakšen razvojni izziv je to za vaše poslovanje in v katerih materialih vidite alternative?

Ena od osnovnih funkcij embalaže je zaščita pakiranega izdelka. Fleksibilna embalaža je odlična izbira za zaščito izdelka pred kisikom in ostalimi plini ter pri preprečevanju izhlapevanja vode. Folije med seboj laminiramo s posebnimi lepili, primernimi za živila. Z laminacijo in kombinacijo folij dosežemo želene fizične lastnosti, bariero glede na zahteve in pričakovanja naših kupcev. Embalaža z bariernimi lastnostmi ščiti izdelek pred izsušitvijo, nastankom plesni, rjo, spremembo barve, izgubo arome, preprečuje proces gnitja in izgubo okusa. S tem pakirani izdelek ohranja kakovost in svežino.

Seveda je razvojna smer reciklabilna plastika. Glavni motivatorji sprememb so odvisni od nafte in naftnih derivatov, saj se 8 % nafte predela v plastiko. Več kot polovica embalaže je plastične. Ve se, kakšen je odnos javnosti do plastike. Potrošniki so reciklabilni embalaži naklonjeni, lastniki blagovnih znamk in trgovske verige pa v ‘bio-embalaži’ vidijo potencialni vir rasti in zaslužek.

Kako bo torej z bioplastiko?

Embalaža na bio osnovi, pri kateri gre za plastične materiale, pridobljene iz obnovljivih virov in nefosilnih goriv, Bio PE, BioPA, BioPU, bioPP, BioPVC, predstavlja eno od možnih rešitev problemov s plastiko. Vendar ni nujno, da je tako pridobljena plastika tudi razgradljiva oziroma reciklabilna. Trenutno je ocena, da predstavljajo biopolimeri le 1 % od 335 milijonov ton plastike v obtoku. Je pa res, da bo organsko pridobljenih alternativ in reciklatov vse več. Premagati pa bo potrebno kar nekaj ovir. Na primer trenutne proizvodne kapacitete za standardne plastične materiale in njihovo preobrazbo v kapacitete za proizvodnjo bioplastike. To bo visoka cena glede na sedanje rešitve.

Leta 2016 ste prejeli oskarja za embalažo za inovativno barierno troslojno vrečko za kavo iz materialov, ker so primerni za kompostiranje. Za kakšno kompostiranje gre? Upoštevate ekodizajn in življenjski ciklus izdelka?

Več kot 40 % embalaže izdelamo za pakiranje kave. Zato smo iskali dolgoročno rešitev za naše kupce. Vsi uporabljeni materiali, celulozni material iz obnovljivih virov, metaliziran celulozni material iz obnovljivih virov ter zaključni sloj iz varjenja, katerega sestava bazira na koruzi, so certificirani za kompostiranje. Prva dva omenjena materiala sta certificirana po FCS standardu, PEFC, »Compostable in industrial facilities« (BPI), »OK Compost Home (Vincotte)« in »Compostable«. Po zadnjih dveh standardih je certificiran tudi tretji zaključni sloj za varjenje. Prvi material je certificiran še po standardu USDA »Certified biobased product«. Pri izdelavi troslojne embalaže smo v proizvodnji upoštevali vse točke standarda BRC/IoP. Smo torej edini BRC ver 5 certificirani proizvajalec gibke embalaže v Sloveniji.

Kakšna so letošnja poslovna pričakovanja?

Lansko leto je bilo zaznamovano s selitvijo celotnega podjetja na novo lokacijo, s širitvijo proizvodnih kapacitet ter prodajnega programa. Trenutno smo v fazi stabilizacije poslovanja, mislim na kadre in na proizvodni proces. Pridobivamo nove kupce v Sloveniji in na trgih zahodne Evrope. S proizvodnjo na novi lokaciji načrtujemo povečanje konkurenčnost in posledično tudi obseg prodaje.