Promocija


Vse prevečkrat se zgodi, da stare mobilne telefone in tablice hranimo doma, vendar pa z leti izgubijo svojo uporabnost. Organizatorji zbiralne akcije »Ta starim je odzvonilo«, ki poteka v sklopu projekta Life ECOSWEEEE, vabimo, da preverite svoje predale in oddate odslužene mobilne naprave. Z oddajo še delujočih lahko tudi nekaj zaslužite, mi pa jim bomo poiskali novega lastnika. Nedelujoče in stare naprave pa so dragocen vir, zato morajo v recikliranje. Tako pridobimo vsaj drobec redkih materialov, ki so potrebni za izdelavo novih naprav. Vsi zbrani aparati tako dobijo novo življenje v ponovni uporabi ali v reciklaži.


Kaj vse se skriva v naših mobilnih telefonih?

Električni in elektronski aparati so sestavljeni iz različnih elementov in kompozitov, kot so kovine, plastika, keramika, kritične surovine in trajni magneti. V kompleksnih aparatih, kar so mobilni telefoni, najdemo tudi 50-60 različnih elementov. Kritične surovine imajo edinstvene lastnosti in so zaradi tega zelo pomembne za številne tehnične aplikacije. To pomeni, da recimo pametnih telefonov ne bi mogli izdelovati brez njih. Težko jih nadomestimo z drugimi materiali, obstajajo pa velika tveganja pri njihovi dobavi. V pametnem telefonu najdemo elemente, kot so kobalt, litij, aluminij, baker, jeklo, magnezij, brom, nikelj, kositer, zlato, srebro, baker, indij, silicij, fosfor, galij, arzen, antimon, pa tudi redke zemeljske elemente, kot so neodim, terbij, prazeodim, disprozij, lantan, gadolinij itd.

Z reciklažo v ponovno uporabo

Recikliranje pametnih telefonov, ki jih ne uporabljamo več, je ključno za okolje. Ne samo zato, ker jih z reciklažo ponovno uporabimo v novih izdelkih. Pač pa s tem tudi preprečujemo onesnaževanje. Če pametni telefoni končajo na odlagališčih, lahko sčasoma sprostijo nevarne snovi, kot so težke kovine in kemikalije, ki onesnažujejo tla, vodo in zrak. Recikliranje teh naprav zmanjšuje količino elektronskih odpadkov, ki končajo na odlagališčih. Dodana vrednost je varčevanje z energijo. Procesi recikliranja običajno porabijo manj energije kot pridobivanje novih surovin. Tako recikliranje pametnih telefonov prispeva k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov in drugih onesnaževal, ki nastanejo pri proizvodnji energije. In kar je morda najpomembnejše. Recikliranje pametnih telefonov je edini način, da se uporabljena elektronika pravilno obdela, da se ohranijo sekundarne surovine in da zagotovimo, da e-odpadki ne končajo na neurejenih odlagališčih ali sežigalnicah.

»Ta starim je odzvonilo« – do 20. julija

Akcija se je začela 20. marca in se bo končala 20. julija 2024. Namenjena je vsakemu med nami. Če imate doma še delujoč pametni telefon ali tablico, ga lahko oddate v odkup. Vaša naprava bo po prejemu pregledana in bo po izbrisu podatkov še nekaj časa služila naslednjemu uporabniku. Če pa imate pokvarjeno, staro ali neuporabno napravo, imate vseeno možnost, da jo oddate in poskrbljeno bo za pravilno recikliranje. V vsakem primeru boste prispevali k ohranitvi okolja.

Kako lahko oddate svoje naprave v sklopu akcije

V zbiralni akciji ni zbirnih mest, postopek oddaje poteka preko navadne pošte na naše stroške. Vsak, ki bi želel sodelovati v akciji, mora obvezno najprej na spletni strani akcije zeos.si preveriti kam spada njegova naprava: med tiste, ki so še nekaj vredne in jih lahko naš partner akcije odkupi, ali med tiste, ki so primerne le za reciklažo. Glede na to, kam spada vaš telefon, vas potem na spletni strani vodimo do navodil za oddajo telefona, postopek je malo drugače, če je telefon še nekaj vreden in gre za odkup kot pa če ni. Vse informacije o tem, kako lahko sodelujete, se nahajajo na spletni strani akcije https://www.zeos.si/ta-starim-je-odzvonilo/

Organizatorji akcije so družba ZEOS, d.o.o. skupaj s partnerjem akcije Janus Trade, d.o.o. v sklopu Life projekta ECOSWEEE. Gre za evropski projekt. V sklopu projekta želijo partnerji iz 12-ih držav Evrope povečati količino zbranih majhnih e-odpadkov in baterij, ki jih imamo vsi v svojih domovih, pa jih ne potrebujemo.