Promocija

BB BIO.si


S kozmetiko se srečujemo vsakodnevno in na trgu je vse več ponudbe naravne kozmetike. Kako prepoznati pravo naravno kozmetiko? Kot pravi Brigita Bavdek, direktorica podjetja BB BIO.SI d.o.o., kupci vse bolj preverjajo učinkovine izdelkov in kako so izdelki narejeni, prav tako jih zanima odnos podjetja do dobaviteljev, kupcev, zaposlenih, družbe. Zato pri naboru izdelkov, ki jih ponujajo v BB BIO.SI, sledijo visokemu standardu izdelkov, potrošnike pa preko različnih aktivnosti in dogodkov ozaveščajo o naravni kozmetiki.


Na slovenskem in hrvaškem trgu zastopate in distribuirate svetovno priznane blagovne znamke naravne kozmetike in profesionalne kozmetike, kot so Weleda, dr. Scheller, Bio:Vegane – Skinfood, Biodroga. Kaj je vaše vodilo pri izboru blagovnih znamk?

Naša vizija je biti vodilni distributer profesionalnih kozmetičnih izdelkov in izbrane naravne kozmetike, zato nas pri izboru vodijo visoki standardi izdelkov. Naš kupec ve, da v izdelkih, katerih zastopnik smo, ne bo našel učinkovin, kot so derivati nafte (parafinum liquidum, ftalati, parabeni), konzervansi, umetne dišave (lilial), sintetične učinkovine, PEG in ostalih spornih učinkovin, ki se bodo morebiti čez nekaj časa znašle med skupino spornih učinkovin, ki jih bo zakonodaja prepovedala.

S katerimi standardi izkazujete trajnostnost izdelkov?

Naš partner Weleda je pridobil certifikat B Corporation, ki podjetja obvezuje k transparentnim dokazom, da izpolnjujejo visoke družbene in okoljske standarde. Smo prvi v Sloveniji, katerih izdelki nosijo certifikat UEBT (Union for Ethical BioTrade). Merila, ki jih UEBT določa, sledijo zavzemanju za odgovorno ravnanje, družbeno, gospodarsko in okoljsko. Ta stroga merila za svetovno priznan standard izpolnjujemo za etično pridobivanje naravnih sestavin, ki jih vzpostavlja in kontrolira neprofitna organizacija. Certifikat zagotavlja ohranjanje in trajnostno uporabo biotske raznovrstnosti pri gojenju, spravilu in predelavi surovin. Vsi partnerji v oskrbovalni verigi so pošteno obravnavani in pravično plačani.

Kupci so vse bolj trajnostno ozaveščeni. Koliko povprašujejo po izdelkih, ki so bolj trajnostni?

Kupci preverjajo učinkovine, preverjajo, kako so izdelki izdelani, ali so testirani na živalih, kakšna je embalaža. Zanima jih tudi, kakšen odnos ima podjetje do dobaviteljev, kupcev, zaposlenih, športa, kulture. Preverjajo iskrenost. Pri nas pridejo do informacije, da je za izdelki proizvodnja iz surovin iz lastnih vrtov, biodinamičnih nasadov, kjer se rastline ročno nabirajo, kot je na primer pri Weledi. Lahko rečem, da kupci kozmetike prehajajo v zrelo fazo. Vedo vse več in vse bolj natančno izbirajo izdelke. Je tudi veliko novih, ki se učijo na lastnih napakah in bodo morda plen ponudnikov, ki prodajajo »kvazi« naravno kozmetiko.

Kako trajnostno naravnanost vaših izdelkov komunicirate potrošnikom?

Veliko pozornosti posvečamo ozaveščenosti. Organiziramo različne dogodke. V juniju smo pripravili medgeneracijski dogodek, kjer so stari starši in vnuki spoznavali zdravilne rastline, ki jih najdemo v kozmetiki, lahko pa jih uporabljamo tudi v kuhinji. Sodelujemo na dogodkih, kjer skupaj sejemo medovite rastline, organiziramo »Sprehosade« na katerih poskrbimo tako za gibanje kot za ozaveščenost o pomenu sajenja medovitih rastlin. Letošnje leto več pozornosti posvečamo ozaveščanju o pomembnosti kakovostne prsti, iz katere zrastejo tudi surovine za naše izdelke. Manj znano dejstvo je, da največje zaloge ogljika na našem planetu, takoj za oceani, niso gozdovi, temveč zemeljska tla.

Torej ni vseeno, kaj nanesemo na kožo. Kako pa trajnostno skrbeti za kožo?

Na splošno velja, da pretirana uporaba kozmetičnih izdelkov ni priporočljiva. Pri besedi pretirana mislim na različne kombinacije, ki smo jih sposobni nanesti na kožo. Koža je naš največji organ in pomembno je, kako jo negujemo. Zdrava koža potrebuje le pomoč pri zaščiti pred soncem, vetrom in hladnim vremenom. A tudi tukaj velja, da je varčen nanos pravi nanos. Koža mora delati sama, z nanosom krem ji pomagamo, da dela sama. Priporočam izključno naravna olja, kot so olje arnike, rakitovca, ki je bogat z vitaminom C, olje granatnega jabolka ali olje iz brezovih listov, ki poskrbi za razstrupljanje telesa in odvajanje zastale vode. Olja vsebujejo lipide, ki bodo kožo odlično nahranili. Odsvetujem uporabo mineralnih olj, derivatov nafte, ki kožo zaprejo, da ne diha.