Promocija

Družba v zeleni preobrazbi


V soboto, 21. maja 2022, se bo 40. Maraton treh src v zgodovino zapisal kot prva slovenska tekaška prireditev z nazivom »Prireditev z manj odpadki«. Ob častitljivem jubileju, s katerim se uvršča med najstarejše maratone v Evropi, se Maraton treh src v Radence vrača v polnem sijaju. Bogat športni program bo pričaral pravi športni praznik, ki bo blizu vsem generacijam, pa tudi okolju.


Po dveh letih negotovosti, povezane z epidemijo covid-19, bo Maraton treh src v Radencih ponovno povezal številne tekače in pohodnike. Največja novost in pomembna osvežitev jubilejnega, 40. maratona, bo njegova trajnostna nota, ki jo izkazuje naziv »Prireditev z manj odpadki«. Pri tem organizatorjem ob strani stoji društvo Ekologi brez meja, v sodelovanju s katerim bodo izpolnjevali ukrepe za omejevanje nastajanja odpadkov ter dosledno ločevanje le-teh.

Zaveza okolju – za novih 40. let in naprej

Organizatorji Maratona treh src so povezali glave in srca ter se odločili, da se s pridobitvijo naziva »Prireditev z manj odpadki« zavežejo zeleni prihodnosti. »Že prej smo veliko pozornosti posvečali pobiranju in ločevanju odpadkov; z željo, da postopno postanemo prireditev brez odpadkov, pa stopamo še korak dlje. Kar je dobro za okolje, je dobro za nas, zato smo prepričani, da bodo udeleženci novosti sprejeli z odprtimi rokami,« je povedal Boštjan Gerlec, predsednik organizacijskega odbora Maratona treh src.

Ustvarjali bomo lepe spomine, ne kupov smeti

Katja Sreš, predsednica društva Ekologi brez meja, je novo usmeritev Maratona treh src pospremila z besedami: »Maratone imamo običajno v spominu po kupih smeti, ki ostanejo za tekači. Veseli nas, da bo jubilejni Maraton treh src dokaz, da gre tudi drugače. Poleg doslednega ločenega zbiranja odpadkov bo največji doprinos h kroženju materialov vračanje plastenk neposredno v reciklažni proces. Verjamemo v dobro sodelovanje vseh udeleženih, doseganje zastavljenih ciljev in pozitivni zgled za ostale organizatorje.«

Kot v »dobrih starih časih«

Ob 40. obletnici Maratona treh src lahko v Radencih ponovno pričakujemo sproščeno, srčno vzdušje, ki velja za zaščitni znak prireditve. Pisana množica udeležencev bo obarvala trase, ki bodo v celoti potekale po Sloveniji – po že dobro poznanih progah, ki so bile v uporabi več kot 15 let, vse do 34. Maratona treh src. Tekači se bodo lahko preizkusili na trasah Maratona Radenska Classic (42 km), polmaratona Radenska Medium (21 km), pa tudi na krajših tekih, kot sta Tek Radenska Naturelle (10 km) ali Oazin tek (5 km). Za popoln družinski praznik bo poskrbel še otroški tek Veveričk in Srčkov ter Tek s kužki. Če vas mika bolj umirjen tempo, sta v letošnjem programu še nordijska hoja (10 km) ter Pohod treh src za vse generacije, ki si ga lahko prikrojite po svojih željah in zmožnostih.

Prijaviti se je možno do 12. maja: startnina posameznikov znaša 40 evrov (Maraton Radenska Classic, Polmaraton Radenska Medium, Tek Radenska Naturelle ali Oazin tek), za Nordijsko hojo pa 34 evrov. Več na:

www.maraton-radenci.si