Oblikovanje lesa med študijem

Na letošnjem Celjskem sejmu sta Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS ter agencija SPIRIT pripravila predstavitev aktualnih projektov na področju lesarstva. Posebej zanimive so bile predstavitve projektov študentov Višje strokovne šole – Lesarske šole Maribor. Zato smo obe študentki, Julijo Čerček in Michelle Vrbanić, ter študenta Tima Roškarja povabili, da povedo, kako so v projektnem tednu razvili ideje za torbico, svetilko in klubsko mizico. Vsak proizvod kaže ljubezen do oblikovanja lesa, pa tudi željo vseh treh, da z njimi uspejo na trgu.

Torbica

Julija Čerček

Za projektni teden smo dobili nalogo izdelati torbico iz lesa. Oblikovna osnova mora temeljiti na inspiraciji iz narave. Moj osebni izziv je bil izdelati koncept, ki bo vseboval čim manj lepljenih elementov, nič kovinskih spojev ter neestetskih detajlov. Les sem želela prikazati v drugačni luči, kot si to navadno predstavljamo – torej lahkotno. S kombinacijo tkanine sem želela izpostaviti pozitivne lastnosti dobro premišljenih in izdelanih detajlov.

Inspiracijo sem našla v krogu, našla sem kroge za vezenje. In rodila se je ideja. Ohišje bi bilo sestavljeno iz dveh krogov; enega večjega od drugega, za toliko, da se lahko zložita en v drugega. Preko tega bi bila napeta prosojna tkanina.

Za izdelavo obročev sem uporabila furnir, saj je edina primerna oblika lesa za izdelavo krogov, ki morajo biti trdni. Odločila sem se za mahagoni, saj je njegova struktura primerno mehka in barva omogoča dobro kombiniranje s tkanino. Za tkanino sem izbrala rjav til z majhnimi pikami, ker ustvarja elegantnost, ko se nežno zlije s skeletom ter z pikami ohranja razgaljenost, vendar daje ravno pravo mero skrivnostnosti.

Torbica je namenjena svečanim prireditvam ter ženskam, ki želijo nekaj drugačnega, z eleganco in karakterjem. Moj moto je bil: “Nič naj ne ostane prikrito. Naj bo razgaljena.”

Več na https://julijac7.wixsite.com/flipidiflapidi/contact

Svetilka Michelle Vrbanic

Svetilka

Michelle Vrbanić

Izdelek svetilka, je nastajal v okviru projektnega tedna, omogočal pa je združevanje pridobljenega znanja na področju dizajna, materialov in likovne teorije.

Razvijanje izdelka se je začelo z idejno zasnovo in z analizo oz. raziskovanjem, ali koncept takšnega svetila že obstaja. Na osnovi idejnih skic je sledilo izdelovanje natančnega načrta v različnih vektorskih programih in z vizualizacijo v prosto dostopnem programu Skethup.

Poznavanje lesa je pripomoglo, da sem izbrala pravo in najbolj optimalno kombinacijo. V svojo kompozicijo sem vključila tudi drug material, in sicer pleksi steklo, zaradi katerega se je pojavila prva težava pri izdelovanju: spajanje lesa in pleksi stekla. To težavo sem rešila z uporabo industrijskega lepila v tubi, ki se ga da dobiti v specializirani trgovini.

Za izdelavo svetila sem uporabila les jesenovine (osnovna dela) in kostanjevina (palčke). Les sem predhodno obdelala (skobljanje, debelinjenje) in ga tako pripravila na CNC obdelavo. Ker sem želela ostre linije, sem z dletom izravnala zaokrožene utore. Z razžagovanjem sem dobila manjše pravokotnike, ki sem jih zlepila v štirikotnik, ki predstavljajo zgornji in spodnji del lučke. V utore sem vstavila palčke različnih dolžin, saj sem želela, da svetilo ustvarja igrivost in ambientalnost. Svetilu sem dodala pleksi steklo (nosilna stebra), s katerim sem želela razbiti monotonost in dosegla večjo prepustnost svetlobe. Lesena površina je površinsko obdelana s tremi nanosi lanenega olja, ki po svoje daje še dodaten žar svetilu tudi ob naravni svetlobi.

Izdelek dopušča razne variacije, omogoča nadaljnji razvoj, predvsem pa sem s tem dizajnom želela, da v prostoru s svetlobo doda ambient.

Klubska miza Tim Roskar EOL163

Klubska mizica

Tim Roškar

Osnovna ideja za klubsko mizico je izhajala iz tega, da mora biti mizica funkcionalna ter da je oblikovno atraktivna in zanimiva. Hkrati pa bi bila primerna za opremo vhodne lože hotela ali sprejemne dvorane in tudi kakšne dnevne sobe. Ideja je namreč, da so mizne noge postavljene v diagonali/poševno ter tako tvorijo zanimanje pri opazovalcu. Želja je bila, da ostanejo noge v istih točkah, kot je to pri večini klasičnih miz. V mizici sem hotel vzpostaviti kontrast z grčami in črnim kitom ter temnejšim in svetlejšim lesom. Marsikateri strokovnjak bi dejal, da za mizico tak les ni povsem idealen, vendar gre za klubsko mizico, pri kateri se mi zdi, da je tak videz zelo zanimiv in doda noto v prostoru kot tudi sami mizici.

Mizica je izdelana iz suhih hrastovih desk iz Haloz. Deske so se najprej strojno obdelale z razžagovanjem in skobljanjem, da so bile primerne za širinsko lepljenje.

Sestavljanje se je pričelo na podnožju. Za žaganje miznega dna in vrtanje izvrtin moznikov je bila potrebna izjemna natančnost. Na koncu so noge morale predstavljati celoto – enako ravnino z dnom. Ko so bile noge pritrjene, sem nadaljeval s stranicami, ki sem jih spojil z lamelami v pravi kot in v mizno dno. Končno dejanje mizice je predstavljala vrhnja mizna plošča, ki je brez grče ter posledično predstavlja kvaliteten les. Mizico sem finalno površinsko obdelal s finim brušenjem, površinsko pa je zaščitena s šestimi nanosi bio impregnacijskega premaza.