Gazirana voda v pločevinkah in plastenkah

Vodni velikan Evian je lansiral svojo prvo mineralno vodo v pločevinkah in v plastenkah. Evian Sparkling je zdaj na voljo v trgovinah Tesco z obema formatoma embalaže, ki ju je mogoče reciklirati – 33 cl aluminijasto pločevinko in 100 % reciklirano 1-litrsko PET plastenko. Shweta Harit, podpredsednica trženja pri Evianu, je dejala: »Ta inovacija, ki je prvič na voljo v aluminijastih pločevinkah, ki jih je mogoče reciklirati, dokazuje naš dolgoletni pionirski duh, ki se prežema skozi vse, kar počnemo v Evianu. Lani je Evian lansiral novo rešitev za vodne mehurčke Evian re(new) z občutnim zmanjšanjem plastične embalaže. Podjetje je bilo spomladi 2020 globalno certificirano ogljično nevtralno, leta 2021 pa je pridobilo certifikat statusa B Corp.«

Emabala za vino the dip EOL167

Embalaža, ki je delček gledališča

Manchesterska kreativna agencija Love je pomagala prodajalcu vina Laithwaites ustvariti novo identiteto za The Dip – njihovo najtemnejšo izdajo rdečega vina doslej. Namen je bil pogledati preko običajnih norm za kategorijo rdečih vin in ustvariti nekaj povsem temnejšega in bolj mamljivega v embalaži in dizajnu. Medtem ko se rdeča vina tradicionalno ustekleničijo v zeleno ali temno steklo, je The Dip na voljo v prozorni steklenici, ki ponazarja napol neprozorno tekočino in razkrije – kozarec za kozarcem – »ilustracijo hudičevega psa« na hrbtni strani etikete. Ed Hall, direktor oblikovanja pri Love: »Tekočina je postala mit, ki nam je omogočil, da skozi identiteto razkrijemo njene edinstvene lastnosti. To nam je dalo tudi priložnost, da strankam ponudimo okus nepričakovanega. Nekaj, kar redko dobiš v tradicionalnem vinskem svetu. Navsezadnje smo želeli ustvariti delček gledališča z dovolj napetosti in presenečenja, da bi bil trenutek nepozaben.«

SPAR pasja hrana EOL167

Hrana za hišne živali v različnih formatih pakiranja

Podjetje Spar je lansiralo novo linijo hrane za hišne živali lastne blagovne znamke pod mednarodno oznako SPAR N°1. Pasja hrana SPAR N°1 NPD vključuje pločevinke in alu-tray formate, medtem ko hrana za mačke ponuja individualne možnosti pladnja kot tudi vrečke. Zasnova ponudbe vključuje koristne ikone, ki poudarjajo dodane vitamine in prednosti za zdravje v ponudbi, pa tudi različice beljakovin.

Parkside Bird Blend EOL 167

Kompostabilna embalaža za čaj

Strokovnjak za fleksibilno embalažo podjetje Parkside je sodelovalo s čajnim podjetjem Bird & Blend pri izdelavi ohlapnih čajnih vrečk in piramidnih čajnih vrečk. Območje kompostiranih pakiranj naj bi se razgradilo »popolnoma v 26 tednih«, pri čemer se materiali vrnejo v zemljo. Podjetje Parkside je dejalo, da embalaža ne pušča škodljivih učinkov na okolje. Matt Hendon, operativni direktor pri Bird & Blend, je dejal: »Po uspehu začetnega projekta smo želeli v našo celotno paleto izdelkov uvesti kompostabilno embalažo. Podjetje Parkside je ustvarilo nabor rešitev po meri, ki ohranjajo naše izdelke dlje sveže in hkrati ponujajo izjemno grafiko visoke ločljivosti.«

PulPac Scandicore EOL167

Patentirana tehnologija za prve tube iz papirja

Podjetje Scandicore, vodilni proizvajalec tub za predelovalno industrijo, je lansiral pokrove za papirnate tube, izdelane s PulPac-ovo tehnologijo Dry Molded Fiber. PulPac bo podjetju Scandicore s sedežem v Nordiji dobavil premostitvene količine, ki temeljijo na tehnologiji Dry Molded Fiber. Ta omogoča oblikovanje celuloze v trde, trpežne embalaže. Patentirana tehnologija naj bi bila hitrejša in stroškovno učinkovitejša od tradicionalnih metod za oblikovanje celuloze, hkrati pa podjetjem ponuja alternativo plastiki. PulPac-ova tehnologija je zdaj na voljo pretvornikom, ki vzpostavijo lastno proizvodnjo. Ena izmed vodilnih evropskih spletnih trgovin za umetniške tiskovine bo prva na vrsti, ki bo svoje izdelke Scandicore ponudila v embalaži, ki je popolnoma brez plastike.

NINU parfum EOL167

Z razvojem do pametnega parfuma

Slovenca Marko Matijević in Simon Mohorić v konzervativno industrijo parfumov vnašata tehnološki element in predstavljata prvi pametni parfum na svetu. Ukvarjata se z razvojem pametnega parfuma. NINU v svoji notranjosti skriva tri stekleničke (moško, žensko in unisex), vonji pa se prilagajajo glede na priložnosti oziroma vam »mešanico« pomaga prilagajati umetna inteligenca. Ta upošteva parametre, kot so letni čas, pretekle preference in vreme. Aplikacija uprabnika tudi opozori, ko je katera od stekleničk prazna in jo je treba zamenjati. Izum, ki je našel navdih pri slovenskem inovatorju Petru Florjančiču, je bil uspešen na platformi za množično financiranje Kickstarter, sledila je predstavitev na CES. Tako ima NINU edinstveno zmožnost, da s pomočjo aplikacije na telefonu in umetno inteligenco predlaga uporabniku dišavo, primerno dogodku, ki se ga bomo udeležili, dejavnosti, ki jo bomo izvajali, ali pa preprosto našemu počutju. NINU zmore upoštevati tudi letni čas, trenutno vreme, temperaturo in naše osebne preference, ki jih beleži naša pretekla uporaba. Stekleničke znotraj NINU parfuma so iz 100 % stekla. Te ob koncu uporabe recikliramo in nadomestimo z novimi.

Henkel EOL167

Prenova embalaže celotne linije henklove blagovne znamke

Henklova blagovna znamka Schwarzkopf bo od februarja 2022 ponovno zagnala svojo ponudbo Schauma s preoblikovano embalažo, ki omogoča jasnejšo in bolj osebno komunikacijo s potrošnikom, pa tudi z lažjimi ohišji plastenk, ki vsebujejo vsaj 50 % reciklirane plastike. Novi logotip, na katerem je ime Schauma v temno modri barvi s penastimi mehurčki okoli napisa, očitno kaže na vrednost znamke. Poleg tega pri podjetju Henkel pravijo, da bo nova embalaža minimalistična in bo omogočala jasnejšo komunikacijo o prednostih izdelkov za posamezne tipe las. Prenova bo tudi enobarvna, s pokrovčkom in plastenko v isti barvi. Dodajajo, da so svoje trajnostne cilje vključili v preoblikovanje embalaž, pri čemer so pri vseh zmanjšali težo. Opalna ohišja embalaž naj bi vsebovala 50 % reciklirane plastike, medtem ko so prozorna ohišja steklenic sestavljena iz vsaj 98 % reciklirane plastike, oboje brez etikete. Po navedbah podjetja so tudi pokrovčki steklenic Schauma izdelani iz 25 % reciklirane plastike.

Starbucks EOL167

Vračljive skodelice za kavo, kupci nagrajeni

Podjetje Starbucks je začelo preizkušati program vračljivih skodelic v Evropi, ki bo strankam omogočil nakup tople ali hladne pijače v skodelici za večkratno uporabo za varščino, ki jo prejmejo nazaj, ko skodelico vrnejo v čiščenje in ponovno uporabo. Stranke bodo lahko ob naročilu na blagajni zahtevale svojo pijačo v vračljivi skodelici, ne da bi jim bilo treba prinesti svojo. Raziskava Hubbub je pokazala, da 36 % anketirancev ob vsakem nakupu tople pijače ni uporabilo možnosti za večkratno uporabo, ker so pozabili svoje skodelice, 27 % pa jim je bilo nerodno prositi trgovino, naj jim dajo vroč napitek v svojo skodelico – skrbi potrošnikov Starbucks skuša nagovoriti z vračljivo rešitvijo. Vse stranke, ki bodo uporabile vračljivo skodelico, bodo prejele Starbucksov popust za večkratno uporabo, ki ga že ponujajo za stranke, ki prinesejo svoje skodelice. Starbucks bo lansiral tudi novo skodelico za večkratno uporabo, ki vključuje patentirano tehnologijo penjenja. Ta ponuja togo in vzdržljivo stensko strukturo z do 70 % manj plastike kot trenutne skodelice za večkratno uporabo. Stenska struktura zagotavlja tudi izolacijo za vroče in hladne tekočine brez potrebe po dodatnem tulcu. Vračljive skodelice bodo zato na voljo za tople in hladne napitke ter v treh različnih velikostih. Starbucks pravi, da so bile skodelice preizkušene, da zdržijo do 30 uporab. Poleg tega vsaka skodelica uporablja identifikacijsko številko, ki povezuje skodelico za večkratno uporabo Starbucks z plačanim depozitom, pravi Starbucks. To strankam omogoča vrnitev skodelic prek kioska ali na prodajnem mestu. Starbucks pravi, da bodo skodelice pred ponovno uporabo profesionalno očiščene in razkužene. Kupci jih lahko vrnejo umazane ali očiščene.