Embalažne rešitve za hiperpodaljšan rok uporabnosti

Podjetje Coexpan napoveduje vrsto embalažnih rešitev za PET ali PP iz monomateriala COEXSHIELD za uporabo v svežih živilih, ki lahko podaljša rok uporabnosti od 7 do 12 dni. Nova serija, ki jo je razvil INNOTECH, COEXPAN-ov center za inovacije in tehnologijo, je zasnovana tako, da nadomesti kompleksne srednje in visoko pregradne laminate z monomateriali z visoko pregrado, ki vključujejo dodatke, primerne za stik z živili. Nova ponudba je namenjena zmanjševanju zavržene hrane v skladu s cilji trajnostnega razvoja. Podjetje pravi, da lahko glede na začetne higienske in varnostne pogoje izdelka podaljša rok uporabnosti do 12 dni. Antibakterijske lastnosti preprečujejo rast bakterij na zunanji embalaži sveže hrane, pravi COEXPAN. Gre za togo plastično rešitev, ki jo je mogoče razviti v kombinaciji z Emsurjem in njegovimi pregradnimi pokrovi EMFULL, ki so zasnovani tako, da omogočajo popolno recikliranje pladnja. V ponudbo je vključen COEXSHIELD RAM 0, antibakterijski pladenj, ki vsebuje virucidni dodatek na osnovi bakrenih mikro- in nanodelcev, ki je učinkovit proti COVID Sars II in odobren s strani FDA. COEXSHIELD Infinite vsebuje antibakterijski prašek, ki je učinkovit proti E. Coli in C.

Westpak EOL165

Papirnata alternativa za plastične pladnje

Podjetje Westpak Group Ltd je predstavilo vrsto novih modelov škatel in pladnjev, ki bodo dobaviteljem živil in trgovcem na drobno ponudili papirnato, toplotno zapečateno alternativo za plastične pladnje. Obe embalaži sta v celoti reciklabilni, hkrati pa ponujata priložnosti za izpostavitev blagovne znamke. Embalaža zagotavlja stranske prezračevalne luknje in po navedbah podjetja jo je mogoče toplotno zapečatiti v samo pol sekunde. Embalaža je FSC certificirana in ima PE oblogo, ki se drži smernic OPRL za recikliranje. Westpak dodaja, da je izvedel vrsto postopkov testiranja in izpopolnjevanja, da bi zagotovil »brezšivno« integracijo nove tehnologije materialov.

Flex Films BOPET

Zamenjava aluminijaste folije v fleksibilni embalaži

Podjetje Flex Films, ki je del skupine za proizvodnjo filmov fleksibilne embalaže UFlex, razkriva svojo novo patentirano dvoosno usmerjeno poliestrsko (BOPET) visokopregradno folijo, F-UHB-M, za katero pravi, da je namenjena zamenjavi aluminijaste folije pri fleksibilni embalaži. Družba dodaja, da ima F-UHB-M vrednosti kisikove in vlažne pregrade 0,1 cc/m2 na dan oziroma 0,1 gm/m2 na dan. Lastnosti pregradnega plina in vlage se ohranijo tudi po vgradnji F-UBH-M v večplastno laminatno strukturo. Poleg tega je adhezivnost kovine F-UHB-M 1.200 gm/25 mm »vodilna v industriji« in podaljša rok uporabnosti izdelka. F-UHB-M ponuja debelino 12 mikronov in tehnologijo premaza z visoko optično gostoto, ki je združljiva z vrsto črnil in lepil. Flex Films pravi, da je namen novega filma pomagati industriji predelave iz 4-slojnih laminatnih konstrukcij z aluminijasto folijo v reciklirano 3-slojno laminatno strukturo, ki jo ponuja F-UHB-M. To je očitno lažje reciklirati. Dodaja, da je namen F-UHB-M strankam pomagati zmanjšati težo laminata in znižati stroške, hkrati pa doseči trajnostne cilje, kot je zmanjšan ogljični odtis.

Tesco EOL164

Čistilna razpršila za ponovno polnjenje

Čistila za gospodinjstvo lastne blagovne znamke Tesco je na voljo v plastenkah za večkratno uporabo, ki jih je mogoče dopolniti s kapsulami, ki se raztopijo v vodi, in tako pripraviti novo čistilno raztopino. V ponudbo bo vključenih šest čistilnih razpršil lastne blagovne znamke Tesco. Po mnenju Tesca bi lahko prihranili več kot 10 milijonov kosov plastike, ki običajno sestavljajo pršilo in plastenko, na leto, če bi potrošniki, ki že kupujejo izdelke z lastno etiketo, začeli uporabljati koncentrate za ponovno polnjenje. Domnevno bi lahko prihranili 60 milijonov kosov plastike, če bi vsi kupci Tesco prešli na nove koncentrirane raztopine s čistilnimi razpršilnimi steklenicami za večkratno uporabo. Michael Williment, kupec čistilnih izdelkov pri Tescu, pravi: »Čistila za ponovno polnjenje bi se morala izkazati za priljubljene pri naših strankah. Ne samo, da so boljša za planet – so enostavna za uporabo in cenejša od vsakokratnega nakupa nove plastenke s pršilom.«

Notpla EOL164

Morske alge so trajnostni material za embalažo

Notpla je biološko razgradljiv material, ki je užiten in se razgradi v štirih do šestih tednih. Trajnostno naravnano zagonsko podjetje Notpla je ustvarilo istoimensko užitno in biorazgradljivo embalažo iz morskih alg in rastlin. Ime prozorne embalaže je prav tako precej transparentno in je okrajšava angleških besed »not plastic«. Embalaža Notpla se že uporablja za zadrževanje tekočine v izdelku Ooho, ki ga lahko športniki pojejo oziroma popijejo. »Notpla je zagonsko podjetje za trajnostno embalažo, ki je izdelana iz morskih alg in s katero si podjetje prizadeva, da bi embalaža, kot jo poznamo, izginila po naravni poti,« je za Dezeen povedal višji kreativni direktor Superuniona Mark Wood. Wood je pojasnil, da vsako leto v oceane odvržemo približno osem milijonov ton plastike in dodal: »Vedenje po celem svetu se mora spremeniti, ko gre za plastiko za enkratno uporabo.« Po besedah oblikovalcev podjetja Notpla je material v celoti biorazgradljiv in užiten ter ga je mogoče doma kompostirati v štirih do šestih tednih. Notpla pravi, da so morske alge trajnostni material za izdelavo embalaže, saj podvodni rastlini ni treba tekmovati za rodovitno zemljo z drugimi pridelki. Poleg tega alge, tako kot druge zelene rastline, za izvajanje fotosinteze porabljajo ogljikov dioksid. Tako ga črpajo iz ozračja, nazaj pa sproščajo kisik. Zagonsko podjetje Notpla stoji tudi za izdelkom Ooho, ki je izdelan iz okolju prijazne embalaže. Gre za vrečke, napolnjene s tekočino, ki jo uživajo tekači med športnimi dogodki. Leta 2019 je bil Ooho preizkušen na londonskem maratonu, kjer so tekači med tekom uporabljali vrečke, napolnjene s športno pijačo Lucozade.

Synlait Milk nova zelandija EOL163

Steklenica iz nerjavečega jekla za živila

Novozelandsko podjetje Synlait Milk je lansiralo svoj prvi izdelek potrošniške hrane lastne blagovne znamke, 1,5 – litrsko steklenico za homogenizirano mleko iz nerjavečega jekla za večkratno uporabo. Steklenica Synlait Swappa je izdelana iz nerjavečega jekla za živila, zaradi česar je varna, namenjena večkratni uporabi, neskončno reciklabilna, dolgotrajna, odporna na svetlobo in enostavna za sterilizacijo. Tudi pokrovček steklenice Synlait je reciklabilen. Homogenizirano mleko v steklenicah izvira izključno od lokalnih pridelovalcev mleka, ki jih podpira Synlait Milk za vodenje njihovih kmetij z višjimi socialnimi in okoljskimi standardi. Koncept steklenice Synlait Swappa je preprost – pijte, vrnite, ponovite. Potrošniki kupujejo steklenico kakovostnega svežega mleka (pijače). Nato vrnejo prazno steklenico in pokrov v trgovino (vrnitev), s čimer pomagajo Synlaitu zmanjšati odpadke in odpraviti plastično embalažo. Poleg tega lahko potrošniki spremljajo pot ponovne uporabe vsake steklenice prek edinstvene kode QR, ki se nahaja na dnu steklenice.

The Paper Lid Company pokrovcek kava EOL163 1

Pokrovček iz kartona, tudi za vroče pijače

Podjetje Paper Lid Company in Metsä Board sodelujeta pri izdelavi pokrova iz kartona iz disperzijske pregrade, ki ga je mogoče »popolnoma reciklirati«. Pokrov je primeren za vroče in hladne pijače. Z uporabo nove tehnologije podjetja Paper Lid Company se lahko karton oblikuje v želeno obliko za stranke. Enodelni pokrov se nato lahko zaskoči na skodelici in po poročanju ponuja zmogljivosti, ki so primerljive s tradicionalnimi plastičnimi pokrovi. Ogljični odtis pokrova kartona je približno 50 % nižji od plastičnega pokrova.

Total Corbion EOL164

Izdelek iz kemično recikliranih odpadkov

Podjetje Total Corbion PLA lansira nov Luminy PLA (polimlečna kislina), izdelan iz kemično recikliranih postindustrijskih in popotrošniških odpadkov, za katere trdi, da je prvi na svetu komercialno dostopen bioplastični izdelek te vrste. Po navedbah podjetja imajo njegovi razredi Luminy PLA enake lastnosti, značilnosti in regulativna dovoljenja kot deviški Luminy PLA, vendar so delno izdelani iz postindustrijskih in porabniških PLA odpadkov. Po navedbah podjetja imajo njegovi razredi Luminy PLA enake lastnosti, značilnosti in regulativna dovoljenja kot deviški Luminy PLA, vendar so delno izdelani iz postindustrijskih in porabniških PLA odpadkov. Podjetje pravi, da sprejema in depolimerizira ponovno predelane PLA odpadke, ki jih nato očistijo in polimerizirajo v novi Luminy rPLA za komercialno distribucijo. Prva partnerja za Luminy rPLA sta Looplife v Belgiji in Sansu v Koreji, ki sta podprla zbiranje, razvrščanje in čiščenje postindustrijskih in postpotrošniških PLA odpadkov. Tako nastane surovina, ki jo uporablja Total Corbion PLA za izdelavo polimerov Luminary rPLA s postopki kemičnega recikliranja.