Torek, 20. 6. 2023, ob 9. uri

Trajanje: 1 ura
Spletna platforma Zoom

Komuniciranje o »zelenem« želi EU urediti bistveno jasneje, kot je sedaj, zato je Komisija EU 22. marca letos objavila predlog Direktive o zelenih trditvah (Green Claims Directive), ki opredeljuje skupna merila za preprečevanje zelenega zavajanja in zavajajočih okoljskih trditev.

Po novih pravilih naj bi imeli potrošniki trdnejše zagotovilo, da so izdelki ali storitve, ki se prodajajo in oglašujejo kot »zeleni«, dejansko okolju prijazni. S tem naj bi bili potrošniki bolj opolnomočeni za informirano odločanje za nakup okolju prijaznih izdelkov ali storitev. Nova pravila naj bi prinesla koristi tudi podjetjem, ki si resnično prizadevajo za okolju prijazne izdelke, ki bodo tako prepoznavnejši na trgu.

V postopku usklajevanja v telesih EU je tudi predlog Direktive o opolnomočenju potrošnikov za zeleni prehod (Directive on Empowering Consumers for the Green Transition – ECGT), ki med drugim opredeljuje uporabo zavajajočih okoljskih trditev, »t.i. greenwashing«, kot nepošteno poslovno prakso po določilih Direktive o nepoštenih poslovnih praksah (UCPD).

Nov zakonodajni paket bo postavil bistveno strožja pravila, kdaj in pod kakšnimi pogoji bo uporaba okoljskih trditev tako na embalažah izdelkov kot v komunikaciji s potrošniki oziroma uporabniki dovoljena. Predlog Direktive naj bi med drugim uvedel proces odobritve »zelenih« trditev na embalaži pred njihovo uporabo.

 

V webinarju bomo predstavili ključne novosti.

Predava: mag. Vanesa Čanji, strokovnjakinja s področja trajnostnega razvoja in komuniciranja, direktorica podjetja Fit media d.o.o. in redna predavateljica Akademije Zelena Slovenija, z več kot 20 letnimi izkušnjami. Je svetovalka številnim velikim korporacijam na mednarodnih trgih s področja trajnostnega razvoja.

 

Udeležba na webinarju je brezplačna, potrebna je predhodna prijava. Webinar je zaključen.

 

Kontakt za več informacij:
Tanja Pangerl
Vodja projektov
t: 03 42 66 716
e: info@zelenaslovenija.si